6 saker dina drömmar försöker säga dig
Att drömma är nödvändigt för vår hälsa, både fysiskt och psykiskt. Oavsett om du kommer ihåg dem eller inte så har du mellan 4 och 6 drömmar varje natt.
Om du inte gett dina drömmar så stor uppmärksamhet tidigare har du mycket att vinna på att börja lyssna på deras budskap. Drömmarna kan nämligen hjälpa dig att få ett bättre liv, genom att upplysa dig om vad du behöver titta närmare på i dig själv, berättar drömterapeuten Agneta Oreheim.
Det är dock inte alltid enkelt att tolka drömmarnas budskap, då de talar i undermeningar, liknelser och omskrivningar. Här är 6 saker dina drömmar försöker berätta för dig:
1. Drömmar är en personlig gratiscoach
Dina drömmar vill dig alltid väl – till och med mardrömmarna. Att inte lyssna till dina drömmar är som att strunta i att öppna ett brev som kommit på posten. Genom att börja fundera över budskapen kan du lära känna dig själv bättre, få insikter om vad du behöver förändra i ditt liv och bli mer medvetet närvarande.
2. Allt du drömmer spelar roll
Trodde du att drömmarna bara var ett hopkok av vad som hänt under dagen och saker du sett på TV? Dags att tänka om! Allt du drömmer är meningsfullt.
– Att vi t ex drömmer om något som var en del i en film vi såg natten innan beror inte på att vi såg den i sig, utan att filmen ”krokat” tag i något inom oss som finns på ett djupt och omedvetet plan, som genom filmen får en chans att belysas, säger Agneta Oreheim.
3. Du vet bäst hur du ska tolka dina drömmar
Visst finns det generella symboler och associationer som många delar, men att du drömmer om en katt kan betyda något helt annat än att någon annan gör det. Dina drömmar utgår helt från dina referensramar och erfarenheter. Därför är det mer betydelsefullt att själv fundera över symboliken i något du drömt om, snarare än att slå i ett drömlexikon.
4. Du märker om tolkningen är korrekt
– Oftast känns det starkt och tydligt om drömtolkningen träffar rätt. Det finns inte två personer som reagerar identiskt på samma drömbild, säger Agneta Oreheim.
5. Drömmarna kan hjälpa dig i verkliga livet
När du kommit fram till vad du tror att drömmen betyder, skriv gärna ner en affirmation, ett valspråk för summan av vad du tror att drömbudskapet handlar om, tipsar Agneta. Det kan till exempel vara: ”I fortsättningen sätter jag gränser, klart och tydligt ”.
6. Du drömmer extra intensivt under tuffa perioder i livet
Under påfrestande perioder brukar vårt drömliv vara extra starkt och vi har lättare att komma ihåg vad vi drömmer, berättar Agneta Oreheim.
– Till och med de som påstår att de ”aldrig drömmer” brukar kunna bekräfta att de under en sådan utmanande tid kom ihåg sina drömmar, säger hon.
Agneta Oreheims bästa tips för hur du kommer igång med drömtolkningen:
• Sätt en titel på drömmen som om det vore en film du sett.
• Fundera över vilka känslor du hade i drömmen. Vilka känslor hade du vid uppvaknandet?
• Vad händer i din dröm? Vad gör du? Har du en passiv eller aktiv roll? Lista verben och se om du kan hitta ett mönster.
• Associera till dina drömbilder. Vad kommer du att tänka på? Vad säger drömsymbolen dig? Har du minnen, upplevelser händelser kopplade till just den eller de drömsymbolerna? Vad väcker det för känslor i dig?
• För att förstå drömsymbolen kan du fundera på funktionen av den. Vad har man den till? Vad gör den? Vad är nyttan med den?
• När du hunnit så här långt och lagt till både känslor och vad som händer i drömmen bör du kunna skönja ett mönster. Fundera på vad i ditt liv drömmen speglar och i vilken aktuell situation du kan känna igen detta.
Missa inte att läsa: