Annons

Intervju: Sandra Juto

28 januari, 2013, 8:00 i Intervju | Kommentera

Berätta lite om din bakgrund - vad ledde dig till grafisk formgivning, illustration och Berlin?
Som barn och tonåring hade jag ingen aning om att illustration kunde vara ett yrke, så någonstans mellan högstadiet och gymnasiet slutade jag teckna och började fördjupa mig i det tyska språket i stället. Planen var att bli översättare eller något liknande. Jag var mer eller mindre besatt av Tyskland och det tyska språket och planerade att flytta hit framöver. Det tog ganska många år längre än planerat eftersom jag hamnade i Göteborg där jag studerade grafisk formgivning och illustration på Högskolan för Design och Konsthantverk. Där träffade jag min man och det första jag gjorde var att ta med honom till Berlin för att se vad han tyckte. Han blev kär i staden och i mig och jag i honom och några år senare var vi färdigpluggade och flyttade, inte så mycket för jobb, utan för att det är här vi känt oss hemma under många år.

Vilka har varit dina två favoritklienter/kommersiella projekt de senaste 4 åren?
Ett omslag till mattidskriften "The Art of Eating" år 2009 och en konstnärlig utsmyckning för ett dagis i Skellefteå år 2011 www.sandrajuto.blogspot.com.

Kan du nämna dina topp 5 källor för inspiration?
Promenera, fotografera, fika, tjuvlyssna på folk och äta så där god mat att man nästan går sönder. Helst samtidigt.

Vad skulle vara ditt drömprojekt just nu?
Att göra en bok, jag kan bara inte bestämma mig för om jag vill illustrera, fotografera eller skriva. Kanske allt.

Vad ser du fram emot?
Att stänga in mig i min ateljé och jobba med nya projekt i några månader framöver, därefter hoppas jag kunna resa iväg till någon annan stor stad där jag kan ägna mig åt mina 5 källor för inspiration i några dagar.

Favoritkvarter i Berlin och varför?
Friedrichshain, eftersom det är här jag bor och har den största delen av mitt liv. Här finns många kaféer och restauranger och en och annan bar som jag tycker om. Något av det bästa är att det är så lätt att ta sig runt i staden härifrån; spårvagn, pendeltåg och tunnelbana finns inom några minuters avstånd. Behöver jag komma bort från turiststöket så är det snabbt och enkelt att göra utflykter till andra områden. På min blogg finns en Berlinguide med tips för både Friedrichshain, Kreuzberg, Prenzlauer Berg och Mitte, områdena där jag tillbringar mest tid.

Berlins bästa hemlighet?
Victoriastadt, ligger nära Ostkreuz och är ett litet område som skiljer sig så oerhört från grannkvarteret Friedrichshain. Pastelligt och “puttinuttigt” på ett lite rufft sätt och där finns några parker för take away-mat, några kaféer och en massa vackra fasader. Jag går dit ibland när jag behöver lugn och ro.

Följ Sandra Juto på hennes:
blogg: www.sandrajuto.blogspot.se
instagram: www.instagram.com/sandrajuto
facebook: www.facebook.com/sandrajutoblog
twitter: www.twitter.com/sandrajutoKommentera?