Jonas Karlsson om familjelivet – och vidriga rollen som kan ge en Emmy

17 nov, 2023 
AvGunnar Rehlin
FotografTT
Jonas Karlsson
Jonas Karlsson är nominerad till en internationell Emmy för sin insats i dramaserien Nattryttarna.
Rollen som den vidriga ridläraren Tommy både kostade på och gav oväntade reaktioner på stan, berättar skådespelaren och författaren.
– Att leta upp mitt eget inneboende mörker är det som är spännande med en osympatisk roll.
Annons
Se 4 juliga scener vi minns från julfilmerBrand logo
Se 4 juliga scener vi minns från julfilmer

Söderhallarna i Stockholm är så gott som folktomt. Här brukar vara fullt på lunchen, men bygget restaureras och de flesta butiker har flyttat ut.
Av de få som ändå passerar är det flertalet som slänger ett långt öga åt det välbekanta ansiktet på restaurangen, och Jonas Karlsson hälsar vänligt tillbaka.

Den långa karriären som började med filmrollen som barnhemsbarnet i Rasmus på luffen omfattar drygt 40 år senare över 100 olika produktioner inom film, tv och på teaterscenen.

Jonas spelade sexförbrytare i Nattryttarna

Få svenska skådespelare har ett så grundmurat rykte om sig att vara trevlig och tillmötesgående som Jonas Karlsson, bland annat efter roller i filmer som Miffo, Offside och En del av mitt hjärta.

– Jag tycker själv att jag är resonabel, fast mina döttrar säger att jag är smygdominant, ”du får ju ändå alltid som du vill”. Jag är öppen för att det finns många sätt att göra en sak på och inbillar mig att jag är ganska prestigelös men har jag en bestämd uppfattning kan jag driva det.

Annons

– En vinst som väl har kommit med åren är att folk lyssnar när jag säger någonting, säger skådespelaren och konstaterar att det självfallet är trevligt att ha en trevlighetsaura.
Och framförallt, att den finns kvar.

Jonas Karlsson nominerades för en Emmy för rollen som ridläraren Tommy i tv-serien Nattryttarna.
Jonas Karlsson nominerades för en Emmy för rollen som ridläraren Tommy i tv-serien Nattryttarna.

Hans karaktär i Nattryttarna, en tv-serie fritt baserad på de omtalande händelserna kring en hästgård utanför Stockholm på 1990-talet, var allt annat än trevlig.
Jonas Karlsson spelar ridläraren Tommy som sexuellt utnyttjade de unga flickor som jobbade hos honom.

– Ibland har folk varnat mig, ”ta inte den rollen, personen är inte likeable”. Men om man har en seriös inställning till sitt jobb, mer skådespelare än allmänt känd good guy, då gör man rollen, säger Jonas.

Han mest ler åt det faktum att en skådespelare i forna tider kunde blandas ihop och tas för den vidriga karaktär den gestaltat på vita duken (det har berättats att Tor Isedal fick en örfil i tunnelbanan efter att ha spelat våldtäktsman och mördare i Ingmar Bergmans film Jungfrukällan).

Annons

– Tiderna förändras, numera fattar alla att det är en roll. Jag hade en vidrig roll i Nattryttarna, men den har inneburit att folk har anförtrott sig till mig. Jag har fått mejl och folk jag träffat på stan har sagt ”jag känner igen det där”. ”Hur bar han sig åt för att manipulera så där?”, säger Jonas Karlsson och fortsätter:

– Både män och kvinnor i alla åldrar har pratat med mig, så den här serien fyller verkligen en funktion.

Jonas Karlsson med i af Silléns julfilm

Dessutom har dragningen till de mörka rollerna alltid funnits där vilket vi fått se prov på i bland Storm, En pilgrims död, Snömannen och till viss del Beck-filmerna där han förekommer i den återkommande rollen som polischefen Klas Fredén.

Jag frågar Jonas hur han hittar sitt eget mörker för roller som otäcke Tommy.
– Det är det som är det spännande. De snälla pojkarna är kul också, det finns mycket i straight guy-rollen som man inte ska underskatta, men de här rollerna är roliga att spela, det finns så mycket att gräva i.

Jonas Karlsson hade huvudrollen i Nattryttarna och är nominerad för en Emmy.
Jonas Karlsson

Han säger att han under åren tackat nej till en rad olika projekt, inte för att någon skulle ha varnat honom, utan för att han frågat sig vad som är vitsen, somligt har känts för spekulativt.
– Jag blir alltid lockad av det jag inte har gjort förut, det är roligt att ta sig an något oprövat. Sen är det det gamla vanliga som avgör; hur är manuset, vilka är medskådespelarna, vem regisserar? säger Jonas Karlsson och nämner Hannes Holm, Mårten Klingberg, Kristian Petri och Stefan Larsson (på scen) som exempel på människor han längtar efter att arbeta med igen.

Annons

Han gjorde också flera filmer med Daniel Lind Lagerlöf, som tragiskt omkom i en förmodad drunkningsolycka 2011. Vid minnesstunden som hölls i Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen läste Jonas dikter.
– Jag undrar ofta vad vi hade gjort tillsammans om han hade fått fortsatt leva, säger han nu och uttrycker att det fortfarande är en förlust som känns och bränns.

Fick ersätta Ola Rapace i Tillsammans 99

En annan regissör han tyckte om att arbeta med är Lukas Moodysson. Jonas fick rycka in i rollen som Lasse i Tillsammans 99, sedan Ola Rapace som spelade rollen i den första filmen förklarats icke önskvärd av producerande SF.

Jonas har inga synpunkter på just turerna, säger bara att det var ett roligt projekt att få hoppa in i.

– Det var ju ingen jättestor uppgift, men det var kul att arbeta med Lukas. Han har nånting som är väldigt bra och som han är ensam om. Han kan fånga dubbelheten, han gör karaktärerna spännande, det är synd om dem, samtidigt som dom poserar med det.

Annons

Han berättar med ett skratt att den första tagningen han gjorde var 36 minuter lång.
– Sen tog vi scener som inte kom med i den färdiga filmen, scener som i manuset skulle göra nedslag i karaktärernas hemmiljöer. Lasse har startat en fri teatergrupp och inför det tänkte jag ”en fri teatergrupp på 90-talet, det här kan jag”.

Jonas Karlsson

Teater ja, under de senaste åren har det inte blivit fullt så mycket av scenkonsten som tidigare. Jonas Karlsson är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm och har bland annat spelat Shakespeares En midsommarnattsdröm, Strindbergs Mäster Olof, Lars Noréns Rumäner och Bergmans Scener ur ett äktenskap.
Han tillhör fortfarande Dramatens fasta ensemble men är just nu tjänstledig från nationalscenen.

Annons

– Jag älskar teater, men det tar så mycket tid och är svårt att få in i schemat. Det är långa repetitionstider och jag är för gammal för att flänga runt som när jag samtidigt stod på scen i Rainman och spelade in Nattryttarna och reste fram och tillbaka mellan Göteborg och Stockholm flera gånger i veckan.

Är det inte tufft också att hålla flera roller i huvudet samtidigt?

– Nej, det är skönt. Att gå från att vara en hemsk människa till något ljusare.

Det var därför han ändå sa ja när han fick frågan om årets julfilm, Ett sista race. En action-komedi regisserad av Edward af Sillén, som kallats den ”en Göta kanal på hjul” och där också David Hellenius, Malin Åkerman och Johan Ulvesson ingår i casten.

Han kom till inspelningen direkt från Nattryttarna, som kostat på inte minst på grund av den karaktär han spelade.

– Jag var rätt sliten. Jag ringde till Edward och sa ”jag orkar inte” och Edward sa ”känn efter, vi kommer att ha kul”, och det hade vi. Det var rena terapin efter Nattryttarna. Även om ”TT” som jag spelar är en riktigt ärke-bad guy, en serietidningsskurk, så var det ett verkligt genrehopp.

Jonas Karlsson som ”TT” i kommande julfilmen Ett sista race, där också Johan Ulveson medverkar.
Jonas Karlsson som ”TT” i kommande julfilmen Ett sista race.

Att växla mellan genrer, ljus och mörker, är som sagt bara ett privilegium, betonar Jonas Karlsson. Det är dubbel- och trippeljobbandet han gärna vill undvika i framtiden. Han säger att han då och då får funderingar kring att trappa ner, flytta från stan och sitta i en stuga på landet och bara skriva, rita och måla.

Annons

– När jag säger det säger Hanna ”jag ger dig tre veckor, sen blir du galen”. Och hon känner mig nog bättre än vad jag gör själv.

– Jag vill ta det lugnare, samtidigt som jag inte ser mig själv sluta med det här. Jag tänker inte pensionera mig, det gör man inte i den här branschen.

Jonas om familjelivet med Hanna och tre döttrar

Hanna Holmquist Karlsson är hans hustru och partner sedan nästan 30 år, tillsammans har de tre döttrar. Två av dem bor fortfarande hemma medan den äldsta har flyttat för att studera på annan ort, berättar Jonas och medger att han trivs när flocken är samlad. När han haft mindre teater och fler helgkvällar lediga har han upptäckt ”fredagsmys”.
– Det är jättetrevligt att äta middag ihop, ta en kvällspromenad, kanske se en eller annan film. Nu har jag upptäckt det där som folk gjort i alla år…

– Jag är inte bra på att laga mat, men jag gör det ändå. Ibland är jag ju så illa tvungen. Hanna är den som lagar efter recept, jag står för markservicen och fixar en pyttipanna eller en pasta eller fiskpinnar.

Annons

Hur håller man ihop ett långt äktenskap?

Jonas Karlsson ler.

– Det är väl tiotusenkronorsfrågan. Jag vet inte, men att man gillar varann är väl grundgrejen. Sen handlar det om att ha gemensamma intressen och göra saker ihop. Jag har aldrig varit speciellt mycket för att gå på krogen. Ibland har jag kunnat tänka att jag borde vara mera social. I viss mån kan jag sakna det, samtidigt som jag alltid har prioriterat att vara hemma.
– Jag är nog ganska mycket en hemmaperson. Och så har jag en trevlig familj.

Jämsides med teater- och filmproduktioner som överlappar och avlöser varandra finns ständigt också skrivandet i bakgrunden. Det som först började som en hobby, har hittills resulterat i åtta publikationer i form av noveller och berättelser.

Annons

Under inspelningen av Nattryttarna när han blev sjuk i covid och satt i karantän i tio dagar tänkte han utnyttja ”luckan” till att skriva en ny bok, men så blev det inte.
– Jag kunde inte, det kom inte en rad, ler Jonas som annars skriver i princip från nio till fem och säger att förlaget är välvilligt, man stressar honom inte.
En bok kommer när den kommer och vill han koppla av tar han med sig familjen på fotboll. Den folkkära skådepelaren är inbiten Hammarby-supporter och har fostrat döttrarna till att bli detsamma.
– Min pappa tog med mig till Söderstadion där vi sjöng I dag är jag stark. Nu går jag med mina döttrar och vi sjunger I dag är jag stark.

Kan ta hem en Emmy för Nattryttarna

Nyligen fick familjen anledning att jubla extra när Hammarby vann damallsvenskan. De går framförallt på damlagets matcher eftersom ”laget går bra och det gäller ju svensk damfotboll generellt” men även herrfotboll, där risken för bråk mellan supportrarna är betydligt större, inte minst vid Stockholms-derby.
– Jag funderade på om det var så bra att ta med dom på ett derby. Jag tänkte att det här går inte, det är inte acceptabelt att vara nära våld på det här sättet. Samtidigt vill ju 97 procent se matchen, leva ut lite, och sen gå hem och inte slåss. Det är fruktansvärt att så mycket resurser går åt, men jag vill inte tro att det är fotbollens fel. Det där är personer som bara vill slåss.

Annons

Närmast har han dock en annan match att uppleva.
Jonas Karlsson nominerades till en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin
roll som den vidrige ridläraren Tommy i Nattryttarna.
Emmy Award ses som tv-världens motsvarighet till biofilmernas Oscar och delas ut i USA den 20 november.
– Det är väldigt roligt att bli Emmy-nominerad. Särskilt med tanke på det fina sällskapet i min nomineringsgrupp. Jag är väldigt glad för att vår serie får internationell uppmärksamhet och ser fram emot att resa över till galan.

Jonas Karlsson

Yrke: Skådespelare, dramatiker och författare.
Ålder: 52.
Familj: Hustrun Hanna och tre döttrar.
Bor: Stockholm.
Bakgrund: Bland rollerna på film och i tv syns bland annat Livet är en schlager, Hans och hennes, Miffo, Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, Quick och Nattryttarna. På scen har han haft framträdande roller i Scener ur ett äktenskap, En midsommarnattsdröm och Richard III. Har vunnit fem guldbaggar i olika kategorier.
Aktuell: Med Lukas Moodysson Tillsammans 99 och Ett sista race (biopremiär på juldagen).
Har en av huvudrollerna i kommande tv-serien Koka björn efter Mikael Niemis roman och är nominerad för en Emmy för prestationen i Nattryttarna.

Annons