Maria blev oönskat gravid i Filippinerna – förbjöds göra abort

18 mar, 2024 
AvMalin Roos
FotografFredrik Streiffert
När Maria Hazard blev oplanerad gravid var hon säker på sitt beslut.
Hon ville inte ha barn i det läget men det fanns ett stort problem.
Hon levde och arbetade i Filippinerna där såväl abort som preventivmedel är totalförbjudet.
– Svenska vården sa ”gör det inte”. De menade att jag kunde dö om jag fick en infektion, säger Maria som blev erbjuden hjälp med en illegal abort.
Annons
Här står kändiskvinnorna upp för aborträttenBrand logo
Här står kändiskvinnorna upp för aborträtten

Maria studerade statskunskap och nationalekonomi vid Lunds universitet när hon i slutet av sin utbildning lyckades landa ett drömuppdrag: En praktikplats på Sveriges ambassad i Manila.

Hon var 26 år när hon flyttade till Filippinerna där hon snabbt fann sig väl till rätta.

– Jag kände direkt att jag lärde jag mig enormt mycket, jag fick ett utökat internationellt nätverk och vänner för livet, säger Maria som under tiden i Manila också träffade en pojkvän. En fransman som precis som hon var på ett kortare arbetsuppdrag i Manila.

Maria blev erbjuden en illegal abort

Det tog ett tag innan hon insåg att hon var gravid, berättar hon, och när hon väl förstod visste hon inte vad hon skulle göra.

– Jag var säker på att jag ville ha barn men inte där och då och inte med honom. Det var absolut inte rätt tid i livet och inget bra läge.

Maria abort
Maria var 26 år när hon flyttade till 26 Filippinerna.Foto: Fredrik Streiffert

Maria bestämde sig för att göra en abort – men det gick inte.
Filippinerna är ett av 22 länder i världen där det råder totalt abortförbud, utan undantag för fosterskador, våldtäkt eller hot mot den gravidas hälsa och liv.

Annons


– Kvinnor i Filippinerna som blir oönskat gravida och som har råd åker till Hong Kong, fick jag veta. Jag hade flera vänner där som jag kunde prata med och alla sa samma sak: ”du måste åka till Hong Kong”.

– Jag undersökte möjligheten men kände att det inte var något alternativ för mig. Jag kunde inte lämna min praktik på ambassaden, och hur säger man till sin arbetsgivare ”jag behöver ledigt för att åka till Hong Kong och göra en abort”? säger Maria som famlade efter olika valmöjligheter.

Jag kunde dö om jag fick en infektion

Hon kom i kontakt med Women on Waves, en nederländsk organisation som verkar för kvinnors reproduktiva rättigheter genom att med stora båtar lägga till på internationellt vatten utanför länder med abortförbud, så att kvinnor kan komma ombord och få en säker abort utförd på deras mobila kliniker.

Women on Waves var inte i närheten av Filippinerna fick Maria veta. Men kvinnoorganisationen erbjöd sig att skicka en medicin som används för cancerbehandling primärt och som skulle stöta ut fostret, berättar hon:
– Det fanns dock risker med det, man kunde få infektion om någon rest av graviditeten skulle ”finnas kvar”.

Annons

– När jag tog kontakt med svenska vården och berättade om mina planer och sa de ”gör det inte”. De menade att jag kunde dö om jag fick en infektion, säger Maria som valde att väntade ut sin anställningsperiod.

 Jag fick en känsla av att jag fick skylla mig själv

När hon kom hem till Sverige var hon i tredje månaden och på gränsen till att få göra en abort. Eftersom hon var så långt gången behövde hon dessutom genomgå en framkallad förlossning.

– Det tog två dagar och när jag skulle åka därifrån fick jag frågan ”var vill du att det ska begravas?”. Jag blev helt ställd och tänkte ”men va?!” Det var inte ett barn för mig men de hävdade att bestämmelserna såg ut så. De var ganska offensiva och jag fick en känsla av att jag fick "skylla mig själv".

maria olaglig abort
Maria erbjöds att göra en illegal abort, med risk för hennes liv.Foto: Fredrik Streiffert

I dag lever Maria med man och två barn. Hon har gjort ytterligare en abort, inom äktenskapet när hon närmade sig 40. Andra gången var betydligt mer odramatisk och ett helt ett annan bemötandet mot när hon blev gravid i Filippinerna i början av 2000-talet.

Annons

Vill lyfta och värna den svenska aborträtten

Hon minns fortfarande hur ensam hon kände sig då, trots att hon hade så mycket stöd i sin omgivning.

– Jag var helt trygg i mitt beslut men processen runt omkring var väldigt märklig. Jag har tänkt på det efteråt, att man inte delade berättelser om abort på det sättet då heller. Jag pratade med mina vänner såklart men det var ingen av dem som hade gått igenom en abort då och det fanns inga sociala medier heller där man kunde ta till sig av andras upplevelser, säger Maria.

Det är därför hon valde att dela sin berättelse för Feminas läsare och följare. För att kunna bidra till ett mindre stigmatiserat samtal om abortfrågan och visa att upplevelsen av abort kan se helt olika ut. Men också för att hennes erfarenhet av att bli oönskat gravid i ett land där abort är förbjudet, fått henne att extra värna den svenska aborträtten.

– Det var hemskt, men jag hade i alla fall ett val.

Svarta listan - här är länderna med totalförbud mot abort

Det finns 22 länder i världen som inte tillåter abort under några omständigheter, inklusive om kvinnans liv eller hälsa är i fara.

Andorra
Aruba
Curaçao
Dominikanska republiken
Egypten
El Salvador
Filippinerna
Haiti
Honduras
Irak
Jamaica
Kongo-Brazzaville
Laos
Madagaskar
Malta
Mauretanien
Nicaragua
Palau
Senegal
Sierra Leone
Surinam
Tonga

Annons