Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Christina Schollin stod upp mot Ingmar Bergman

29 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Christina Schollin ville få tid att vara mamma, och bad därför dåvarande Dramaten-chefen Ingmar Bergman om att få tjänstledigt 1964.
När Ingmar sa att hon inte fick valde skådespelaren helt enkelt att säga upp sig.
– Jag sa upp mig när jag fick det ultimatumet. Sen tog det mig 25 år att komma tillbaka, säger Christina Schollin i Nyhetsmorgon.
Annons
5 saker om Christina Schollin som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Christina Schollin som du kanske inte visste

Christina Schollin återvänder till Dramaten igen, efter 25 år borta från den anrika teaterscenen. I TV4:s Nyhetsmorgon berättar den erfarna skådespelaren om sitt beslut att komma tillbaka, och spela drottningen i en ny version av Shakespeares Macbeth.

– Vilket yrke man ha! Det tyckte jag att jag var färdig med, men det är jag tydligen inte, säger Christina Schollin i Nyhetsmorgon.

Det är inte första gången Schollin återvänder till Dramaten – det har hon gjort förut med. I början av 60-talet valde skådespelaren nämligen att lämna teatern, efter att teaterchefen Ingmar Bergman ställt ett ultimatum.

– Jag kom in på Dramatens elevskola och gjorde stora roller. 1964 gick jag upp till Ingmar Bergman och sa att jag ville vara tjänstledig, för att jag ville vara mamma på dagarna. Jag hade ju blivit mamma, och det var så stort att bli mamma. Jag kunde inte repetera en pjäs på dagarna och spela i tre olika förställningar på Dramaten, som jag gjorde då. ”Nej”, sa han, ”det får du inte”. Så jag sa upp mig när jag fick det ultimatumet, berättar Christina Schollin i TV4.

Annons

Därför återvände Schollin till Dramaten

När hon lämnade teatern på 60-talet tog det henne också 25 år att komma tillbaka. Då hade teatern bytt chef, och Lars Löfgren basade igen över Dramaten.

– Sen tog det mig 25 år att komma tillbaka. Då var det Lars Löfgren som kontaktade mig och sa ”Nu Christina, nu är det dags för dig att återvända till fadershuset, välkommen hem”. Jag hade längtat efter att komma tillbaka, berättar Christina Schollin.

Men bara för att hon lämnade Dramaten på grund av Ingmar Bergman, så betyder det inte att de hade en konflikt. Istället fortsatte de två att arbeta tillsammans, bara inte inom teatern.

– Sen filmade jag ju med Ingmar, och gjorde tv och så där, förklarar Schollin.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons