Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Experten tipsar: Den perfekta packlistan för solsemestern

16 maj, 2024 
AvStina Meyerson
FotografNelly
packlista solsemester kvinna
Hur packar man smart för solsemestern i sommar? Här hittar du expertens bästa tips på hur du packar som bäst – och hennes personliga packningslista.
Annons
Sommarmode i Rom - Behind the scenesBrand logo
Sommarmode i Rom - Behind the scenes

Ska du åka bort på en härlig resa i sommar? Oavsett om du ska avnjuta din semester utomlands eller packa för en härlig getaway i Sverige så kan det vara klurigt att faktiskt få med sig det man behöver, utan att vare sig glömma någonting eller ta med sig för mycket saker. Dessutom finns det flera smarta knep som alla inte känner till, men som kan förenkla både packningsprocessen och resan i sig.

Därför listar nu modeexperten Stina Meyerson hur hon tänker när hon packar väskan för semestern i sommar – och delar med sig av sina bästa tips samt sin egen packningslista. Kolla in tipsen nedan och inspireras, oavsett om du ska bort på solsemester i en vecka eller om du ska vara borta en längre tid!

Annons

Redaktören: Så packar du smart till solsemestern

Vill du packa din väska smartare? Här är expertens tolv tips på saker som kan vara extra bra att tänka på, för att få till en praktisk packning inför solsemestern.

  • Packa i outfits. Du sparar mycket plats i resväskan när du inte bara slänger i plagg på måfå, utan planerar dina looks innan resan. På så vis sparar du också tid på semestern, när du slipper tänka på vilken tröja som passar till vilken kjol till exempel.

  • Färre plagg – fler kombinationer. Ytterligare ett tips för att spara plats i väskan är att satsa på mångsidiga plagg som du kan matcha med varandra. Ta hellre byxan som passar till alla dina toppar än statementkjolen som du bara får ut en look av. Kort sagt, försök forma en smart kapselgarderob till semestern.

  • Rulla kläderna! Att rulla plaggen gör så att de tar mindre plats och dessutom blir de också mindre skrynkliga.

  • Ta med en tom sprayflaska. Självklart kan dina kläder ändå få spår av att ha legat i en väska, trots att du har rullat dem. Om du till exempel ska åka utomlands till en varm semesterort så är ett knep att packa med en vanlig sprayflaska, istället för att kånka med sig steamern. Om du hänger upp dina kläder utomhus och sprayar dem med vatten så blir de släta när de torkar.

  • Satsa på reseförpackningar. För över dina favoritprodukter till mindre förpackningar, eller införskaffa dem i mindre storlekar innan resan. Om du ska på solsemester utomlands kan det också vara roligt att faktiskt lämna vissa saker hemma, för att införskaffa dem på plats – som exempelvis schampo och balsam. På så vis kan du testa på utbudet i det landet och får med dig spännande produkter hem!

  • Packa i tygpåsar. Någonting som är så smidigt är att kategorisera packningen i olika tygpåsar. Dessutom känns det fräschare än att lägga kläderna direkt i väskan. Du kan packa efter kategorier, såsom underdelar i en påse och överdelar i en annan eller festliga kläder i en och vardagliga plagg i en annan, men du kan också packa efter outfits i påsarna.

  • Ta med en extra tygpåse till smutstvätt. Det är så skönt att bara kunna flytta över tvättpåsen till tvättkorgen när du kommer hem! Dessutom hjälper det dig att hålla ordning på resan. Kom ihåg att påsen bör vara rymlig.

  • Packa vätskor i plastpåsar. Säkra din packning genom att använda plastpåsar. Det är inte sällan som exempelvis deodoranter läcker på flygplan, men även om du inte ska flyga så vill du ju inte riskera att nagellacket eller krämrougen flyter ut i väskan. När du kommer hem kan du samla ihop påsarna och ha kvar dem i resväskan, så kan du återanvända dem vid nästa resa. Om någon påse blivit kladdig eller gått sönder så kom ihåg att slänga den i plaståtervinningen!

  • Snacka ihop er! Reser du med en kompis, partner eller familjemedlem? Kom ihåg att prata om packningen innan ni åker, så kan ni dela på saker istället för att ta med dubletter. Om ni ska på en längre solsemester så kan ni också ha ett boksnack innan resan. Om båda tar med en bok som känns intressant för båda parter kan ni byta bok med varandra när ni hunnit läsa ut era första.

  • Satsa på det nödvändiga och bekväma. Det är vanligt att man är lite ambitiös i sin packning och ser framför sig saker som helt enkelt inte kommer hända. Antagligen kommer du inte orka med en mer avancerad hudvårdsrutin än vanligt, eller prioritera de snygga men obekväma skorna framför de som du kan gå långt i. Försök vara realistisk och prioritera det som är praktiskt.

  • Kläder efter väder. Det är lite trist, men det finns faktiskt ingen solgaranti trots att du har semester. Särskilt om du åker på semester i Sverige kan det vara bra att ha koll på väderleksrapporten, men också vara förberedd oavsett. Du kanske inte måste konka med gummistövlarna om det inte ser ut att bli regn, men ett par oömma sandaler som klarar av att bli blöta kan vara en god idé.

  • Tänk igenom ditt handbagage. Om du flyger så är handbagaget också en viktig del av packningen. Ett vanligt tips är att ta med dig så att du klarar dig en bit på handbagaget, ifall att din större väska skulle komma bort. Rena underkläder, ett ombyte och en tandborste kan vara skönt att ha med sig. Men glöm inte heller bort att man ju vill ha det trevligt på början av resan! Ta med dig goda snacks – hellre för mycket än för lite – och någon återfuktande hudvårdsprodukt. En sheetmask kan till exempel göra underverk för flygtorr hy!

Här är expertens packlista till solsemestern

Är du ute efter en konkret packningslista att inspireras av? Här hittar du redaktörens måsten i väskan inför en solsemester!

  • Solhatt eller keps

  • Solglasögon

  • Stråväska

  • Basplagg som fungerar bra ihop

  • Svala plagg i linne

  • Långklänning

  • Avslappnad skjorta

  • Baddräkt eller bikini

  • Bekväma underkläder

  • Flipflops eller sandaler

  • Sköna sneakers

  • Solkräm till ansikte och kropp

  • Skönhetsprodukter i reseförpackning

  • Liten hårborste

  • Återfuktande sheetmask

  • En god bok

  • Tygpåsar att packa i + en extra till smutstvätt

  • Sprayflaska

  • Snacks till resan

  • Skavsårsplåster

Redaktören: Kläderna och prylarna att packa till semestern

Behöver du ytterligare hjälp på traven? Här har modeexperten samlat 22 plagg, produkter och prylar – som alla platsar i resväskan till solsemestern!

Svarta trekvartsbyxor

Only

Leggings med trekvartslängd, gjorda av mjuk bomullstrikå och med en elastisk midja. Byxorna är toppen att resa i och fungerar också fint ihop med ett par sandaler och ett linne till när du vill strosa runt på stan. Byxorna kan även dressas upp med ett par trendiga slingbacks till kvällen till exempel.

Annons

Vitt spaghettilinne

Gina Tricot

Ett baslinne är perfekt i semesterpackningen! Det är bekvämt, snyggt och passar till det mesta. Den här säsongen är linnen med tunna axelband extra trendiga.

Klassisk vit linneskjorta

Ellos

Ytterligare en riktig favorit i packningen till solsemestern är givetvis linneskjortan. Välj en klassisk vit, som fungerar till stranden såväl som till middagen!

Annons

Solkräm till kroppen

Evy

Solkräm med SPF 50, som passar känslig hud och kan användas över hela kroppen – även i ansiktet, om du bara vill ha med dig en typ av solskyddsfaktor. Produkten kommer ut som en fluffig mousse som är riktigt härlig att smörja in – och den kan även användas på barn från sex månaders ålder.

Svart maxikjol

Lindex

En enkel kjol är också riktigt bra i resväskan – eftersom den passar till de allra flesta tillfällen och är så lätt att styla. Den här kjolen hittar du på Lindex, och kan till exempel paras ihop med den matchande tubtoppen för ett snyggt set!

Annons

Svart tubtopp

Lindex

En tubtopp är ett bekvämt val i värmen! Den här bandeau-toppen har en rak halsringning och en figurnära passform. Välj mellan tre färger!

Vitt ribbat linne

Stockh lm Studio

Även ribbade linnen är riktiga favoriter i sommar. Det här ribbade trikålinnet är gjort av ekologisk bomull och har breda axelband och u-ringning fram. Välj mellan färgerna svart och vitt!

Annons

Parfym i reseförpackning

And Other Stories

En liten parfymolja är alltid trevligt att ha med sig i väskan – och denna till budgetpris från & Other Stories är ett strålande exempel. Eftersom den är liten och smidig att ta med sig är den perfekt för resan. Just den här varianten doftar bland annat av mimosablommor, bergamott och cederträ.

Enkel svart baddräkt

Stockh lm Studio

En baddräkt fungerar lika bra till stranden som under ett par byxor i stan. Satsa till exempel på den här svarta, helfodrade baddräkt med rak halsringning och justerbara axelband som är avtagbara. Baddräkten har en dold silikonkant vid bystkanten och högt skurna ben.

Annons

Blommig långklänning

Adoore

Är du ute efter en klänning som passar till härliga middagar och kvällar på uteserveringar? Spana in den här vackra sommarklänningen från Adoore i svart, med ett mönster av stora blommor i rött och lila.

Svarta solglasögon

Balenciaga

Varje look blir snyggare med ett par stilrena solglasögon! De här lyxiga solglasögonen från Balenciaga passar vilken outfit som helst.

Annons

Liten korgväska

Jacquemus

Toppa dina somriga looks med en stråväska! Här är en handvävd korgväska från Jacquemus, med en mjuk konstruktion och detaljer i slätt läder samt en guldig logotyp.

Solkräm till ansiktet

La Roche-Posay

Den här ultralätt solkräm från La Roche-Posay med SPF50+ är perfekt för ansiktet. Det finns många fördelar med produkten, bland annat har den ett högt UVB- och UVA-skydd. Krämen är också bra för känslig hud och går bra att applicera på den tunna huden kring ögonen. Produkten är också svettresistent, vilket gör den perfekt för solsemestern – eftersom den inte rinner i värmen. Eftersom solkrämen är så tunn passar den också utmärkt under smink.

Annons

Stråhatt med breda brätten

Arket

En praktisk och snygg solhatt är perfekt på solsemestern. Den här fina hatten från Arket skyddar extra bra, på grund av dess breda brätten.

Luftig svart klänning

By Malene Birger

Den här lyxiga, luftiga klänningen är perfekt på solsemestern! Den passar lika bra över badkläderna till stranden, som ihop med ett par finare sandaler till middagen. Klänningen är tillverkad av ekologisk bomull och har en lättviktig känsla.

Annons

Svarta flip-flops

Sleepers

Flip-flops från Sleepers, med en lättviktssula och en tunn rem i naturgummi. Bär dem till stranden eller till promenaden i stan! Produkten är liten i storleken, så välj en storlek större än du brukar.

Mönstrad bikini med hög midja

By Malene Birger

Mönstrad bikini i svart och vitt från By Malene Birger. Bikinitoppen har breda, bekväma axelband och underdelen har en snygg högmidjad siluett.

Annons

Kortärmad vit linneskjorta

Arket

Vit kortärmad linneskjorta med lös passform. Skjortan har en öppen krage, rundad fåll, en bröstficka och pärlemorknappar.

Vita linnebyxor

Arket

Vita linnebyxor med vid passform och en bred resår i midjan, från Arket. Para ihop byxorna med en matchande skjorta eller bär dem över ett linne eller en baddräkt.

Annons

Bekväma sneakers

Salomon

Ett par sköna sneakers är en av de viktigaste punkterna på packlistan till semestern. Självklart vill man kunna strosa runt utan skoskav eller ont i fötterna! Den här säsongen är klassiska Salomon-skor riktiga favoriter.

Baddräkt med cutouts

Nelly

Vill du ha ett statementplagg med dig i väskan? En snygg baddräkt fungerar inte bara på stranden, utan kan också vara en snygg topp under ett par byxor. Den här baddräkten med cutouts och dekorativa rosor hittar du på Nelly.

Annons

Klara och solen av Kazuo Ishiguro

Wahlström Widstrand

I denna värld av AI – vad kan väl passa bättre än att läsa Klara och solen? Klara är en artificiell vän som är till salu, och noggrant iakttar kunderna som kommer till butiken. En utmärkt pocketbok till solstolen!

Jävla Karlar av Andrev Walden

Polaris

Säkert har du inte missat Augustpris-belönade Jävla karlar av Andrev Walden. En rolig, mörk och ärlig bok!

Annons
Annons