Amazon öppnar i Sverige – allt du behöver veta
Men vem är grundaren Jeff Bezos, hur fungerar sajten och vad kommer Amazon egentligen att innebära för svenskt näringsliv?
När Amazon slog upp dörrarna i Sverige slank det också med en hel del galna missar – spana in dem här.
Shoppingjätten Amazon har lagt till ytterligare ett land till sin lista – nämligen Sverige. På onsdagen öppnades Amazon för svensk e-handel, och ett 15 000 kvadratmeter stort lager har öppnats i Eskilstuna.
”Vi är glada över att slå upp dörrarna för Amazon.se och erbjuda svenska konsumenter ett urval på fler än 150 miljoner produkter, varav tiotusentals kommer från lokala svenska företag”, säger Alex Ootes, Vice President, European Expansion på Amazon i ett pressmeddelande.
Men premiären i Norden var inte helt problemfri – kort efter att sajten lanserats kunde kunder vittna om flera galna missar, många grundade i felaktiga översättningar. Ett gratulationskort med en tupp på marknadsförs som "massiv kuk", medan lego saluförs som "bepansrad misshandel", skriver Aftonbladet.
Andra exempel är en silikonform som uppges vara en bakform för "choklad, avföring och gåsvatten", stekpannor som kategoriserats som "kvinnoföremål", och det faktum att Sverige fått fel flagga – och i stället fått vad som ser ut som Argentinas flagga i en rullista.
Hur fungerar Amazon i Sverige – vad kan man köpa egentligen?
Precis som i länder som USA och Storbritannien kan man nu alltså som svensk surfa in på den svenska Amazon-hemsidan och e-handla nästan vad man vill. Amazon har tagit mark utomlands genom att erbjuda i stort sätt allt på samma plats – teknik, skönhet, godis, inredning med mera. Det gäller också nu på den svenska motsvarigheten, eftersom så många olika företag nu använder Amazon för att sälja sina diverse produkter.
Finns Amazon bara online?
Ja, än så länge finns Amazon bara online i Sverige. Lagret som har byggts i Eskilstuna är inte till för besök, utan används för onlinehandeln.
Kritiken mot Amazon – hur påverkar de svenskt näringsliv?
Oron och kritiken som har funnits mot Amazon i länder de etablerat sig i tidigare, och så även inför lanseringen i Sverige, är att det enorma företaget konkurrerar ut mindre företag. Eftersom Amazon har råd att köpa in stora mängder av varor kan de hålla låga priser, som de mindre företagen inte kan vara med och slåss om. I längden gör det att företagen förlorar sina kunder, och tvingas i konkurs.
Dessutom har Aftonbladet rapporterat att Amazons etablering i Sverige kostar skattebetalarna miljontals kronor, då det byggs serverhallar för att möta behovet från e-handeln.
Vem är Jeff Bezos?
Jeff Bezos grundade Amazon 1994, och är nu 26 år senare den överlägset rikaste personen på jorden. Bezos uppges vara god för 193 miljarder dollar, eller 1700 miljarder kronor – bara 400 miljarder kronor mindre än Sveriges samlade skatteintäkt 2019.
Under coronapandemin har Amazon vuxit ännu mer, och Jeff Bezos förmögenhet bara växer – något som ofta kritiseras, då personalen på Amazon dokumenterats arbeta under dåliga arbetsförhållanden och med låga löner.
Amazon och miljön – är företaget farligt för klimatet?
Amazon och Jeff Bezos har kritiserats för att de inte prioriterar klimatet och hållbarhet i sitt arbete, och anställda har gått ut och konstaterat att de inte lever upp till sina löften. Det har i sin tur gjort att Amazon, enligt uppgift, ska ha hotat sina miljöintresserade anställda med uppsägning.
I samband med lanseringen i Sverige väljer nu Amazon att lyfta hur de investerar i hållbar energi, bland annat genom öppningen av en vindkraftverkspark i Värmland. Vindkraften är tänkt att ge energi till serverhallarna.
Läs mer:
Hårda kritiken mot Kardashians lyxfest