Monikas babootie en sydafrikansk färsrätt med smak av curry.
(4 personer)
ca 600 g blandfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
smör till pannan
1 tsk strösocker
1 dl russin
1/2–1 tsk kajennpeppar
flingsalt och nymalen svartpeppar
2 ägg
2 dl mjölk
1–2 msk curry
1 dl flagad mandel
Till servering:
mango chutney
Beredning:
Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en klick smör i en panna och stek löken mjuk och gyllene på inte alltför hög värme. Strö över socker och rör om.
Blanda färs med den stekta löken, russin, kajennpeppar och 2 tsk flingsalt. Tryck ut färsen i en ugnsfast form, gärna rund, ca 20 cm i diam.
Vispa ihop ägg, mjölk och curry lite lätt. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över färsen och baka i 175° varm ugn i ca 40 min.
Strö över mandeln efter 20 min. Servera babootien med mango chutney.
Foto EVA MARIA RUNDQUIST och WOLFGANG KLEINSCHMIDT