Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

10 anledningar till att läsa böcker varje dag

22 nov, 2018
AvAnna-Lena Pettersson
Vill du få bättre minne, minskad stress, bli mer empatisk och bli smartare? Det fantastiska är att lösningen finns att få helt gratis på ett bibliotek nära dig. Läsning är rena rama mirakelmetoden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så här års finns det knappt något härligare än att få krypa upp i sängen med raggsockor på fötterna, en tjock härlig bok i handen och inga måsten i hela världen. Det bästa är att forskningen ger dig grönt ljus till det här och visar gång på gång att din stund med boken är väl investerad tid. Stressen minskar, du blir modig och empatisk och du minns bättre genom hela livet – bland annat.

Läsning förebygger demens

Studier visar att hjärnan stimuleras när du läser. Det verkar som att hjärnan i det här fallet fungerar som en muskel som stärks när du använder den. Och precis som muskler som förtvinar om du inte använder dem försvagas hjärnan om det inte får vara aktiv. Det verkar som att läsning av den anledningen kan förebygga såväl Alzheimers som demens.

Verklighetsflykten minskar stressen

Du kan kalla det verklighetsflykt eller vad du vill, men att sjunka in i en historia gör att du glömmer bort dina bekymmer, vilket får dina stressnivåer att sjunka. Skönlitteratur fungerar jättebra, men det går också bra med en engagerande artikel eller faktabok som väcker ditt intresse.

Annons

Du matar din hjärna

Du vet aldrig när du behöver den kunskap som du får in i hjärnan när du läser. Men det man kan vara säker på är att den som vet mycket står bättre rustad för alla situationer än den som inte vet någonting. Läs varierad litteratur och glöm inte att du kan lära dig massor av att läsa skönlitteratur.

Läsning förbättrar ditt minne

När du läser en roman måste du komma ihåg vad karaktärerna heter, deras personligheter, nyanser i deras karaktärsegenskaper och vilka i boken de hör ihop med. Utöver det ska du hålla ordning på handlingen. Det låter kanske enkelt men är komplicerat för hjärnan. Ju mer du får hjärnan att minnas, desto fler kopplingar skapas i hjärnans minnescentra och desto starkare blir de redan existerande kopplingarna.

Läsning stärker din analytiska förmåga

Det är ingen slump att du blir bättre och bättre på att räkna ut vem det var som gjorde det innan du har kommit till bokens upplösning. Framför allt gäller det här om du också har tillfälle att diskutera boken med andra efter att du har läst den. Heja bokklubben, helt enkelt!

Annons

Böcker stärker din empati

Att läsa, framför allt om du ska njuta av läsningen, kräver att du lever dig in i karaktärernas liv. Och om du lyckas med det så kommer du samtidigt att boosta din empatiska förmåga. Till exempel finns det studier som visar att de som läser mycket skönlitteratur är bättre på att avläsa andra människors känslor än de som inte läser. De blir också bättre på att leva sig in i hur det är att vara till exempel blyg eller utåtagerande, även om det är personlighetsdrag långt ifrån deras egen personlighet.

Du lär dig hålla fokus

Idag har många krav på sig att jobba samtidigt som man kollar mejlen, chattar med ett par kompisar, ögnar igenom Twitter och svarar i telefon. Om du ser till att läsa i en bok varje dag kommer du att bli bättre på att låta hjärnan fokusera på en sak i taget. Och det är väldigt viktigt för att du ska kunna vara produktiv.

Du får ett större ordförråd

Det säger sig självt: Du läser många ord – du lär dig många ord. Framför allt för barn är det här viktigt. Barn som får böcker lästa för sig redan som riktigt små kommer att ha lättare för sig i skolan resten av livet och ha ett större ordförråd. Men det är inte bortkastat på vuxna heller. Om du håller på att lära dig ett nytt språk, satsa på att läsa skönlitteratur på det språket. Men börja inte med Tolstoj, utan börja med barn- och ungdomsböcker och jobba dig sedan mot svårare litteratur.

Annons

Du blir luuuuuugn

Forskning visar att ditt blodtryck kan sjunka av att du läser böcker. Men här gäller det att noga välja vad du läser. Läs inget som gör dig upprörd, utan fokusera på njutningsläsning. Det finns studier som visar att de som lider av ångest kan må bättre bara av att läsa självhjälpsböcker – de behöver inte ens använda teknikerna som presenteras i boken.

Du hittar modet

Forskning visar att om du läser om att en karaktär gör något, som att bege sig ut på en lång vandring eller byta karriär så är chansen större att du också gör det. Att läsa om modiga karaktärer ger alltså dig extra mod. Har du någon gång känt det som att du redan har upplevt något du har läst i en bok? Inte så konstigt, hjärnan kan inte skilja på att verkligen uppleva något och att läsa om det. Man kan säga att läsning är som virtual reality för hjärnan. Böcker kan alltså vara den förlösande faktorn för att du ska få ut mer av livet.

Källor: Psychology Today, University of Minnesota, Northcentral University, Trends in Cognitive Sciences, udemy.com, American Academy of Pediatrics, The New School

Foto: IBL

 

Läs mer:

Bästa ljudböckerna 2018 – 10 boktips

17 snygga och läsvärda coffee table-böcker

Annons