Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

10 saker du aldrig ska acceptera i en kärleksrelation

12 maj, 2017
AvMalin Karlberg
FotografPEXELS
Det talas mycket om hur vi ska få relationen att hålla – men i vissa lägen är det faktiskt bättre att lämna. Du behöver aldrig stå ut med att din partner kränker dig, får dig att tvivla på din egen verklighetsuppfattning eller bedrar dig gång på gång. Här berättar relationscoachen Michael Larsen om beteendena som inte är okej.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken påBrand logo
Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken på

De flesta relationer har sina upp- och nedgångar – och många svårigheter går att jobba sig igenom för att få en starkare relation. Men det finns gränser för hur mycket du bör gå med på att få utstå i ett förhållande, även om ni lovat varandra att hålla ihop ”i nöd och lust”.

– Vår mentala och emotionella GPS bör alltid vara: lämna det som stjäl självrespekten. Lämna det som tar livsgnistan, säger relationscoachen Michael Larsen till Femina.se.

Här är 10 beteenden du inte ska acceptera i ett förhållande:

1. Härskartekniker

Att din partner gång på gång förminskar dina känslor, förlöjligar dig inför andra, bestraffar dig med tystnad eller talar nedlåtande till dig ska du inte stå ut med.

– Alla handlingar från en partner som kränker vårt självvärde bör få oss att vända förhållandet ryggen, säger Michael Larsen.

Annons

2. Fysiskt våld

Det finns aldrig någonsin anledning att stanna i en relation efter att du blivit slagen. Lämna förhållandet direkt (och polisanmäl händelsen) – innan det händer igen.

3. Upprepad otrohet

Det går att komma över en otrohet om båda är villiga att jobba sig igenom lagren av svek och förlorad tillit, säger Michael Larsen.

– Men det är ett arbete som kräver ärlighet i grunden: den som blivit utsatt behöver kunna svara ärligt på frågan: Kan, orkar och vill jag förlåta? Personen som varit otrogen bör ta ansvar för sina handlingar – inte bara som ett ”fint” koncept, utan verkligen ta tag i och jobba med sina bekräftelsemönster. Om otroheten är ett återkommande tema, bör den som utsatts hitta styrkan att avsluta relationen, säger han.

4. En partner som struntar i att ta hand om sig själv

Alla kan ha svackor i livet som gör att vi får svårare att sköta om oss själva, men när problemet snarare är ett livsmönster dras även partnern ner av detta beteende. Ditt jobb ska inte vara att ta hand om din partner, det måste hen klara av själv.

Annons

– En relation ska ge – inte ta, säger Michael Larsen.

5. Missbruk

Missbruksproblem kan uppstå i olika former – det går att missbruka allt från alkohol och droger till sex, spel, mat och träning. Om din partner erkänner problemet för sig själv och tar tag i det finns det absolut hopp om tillfrisknande, men det är viktigt att som partner sätta gränser för att inte hamna i medberoendefällan.

– Om partnern saknar all form av erkännande inför sig själv – och i handling inte visar några som helst tecken på att vilja förändra sin situation – är det ett dödsdömt förhållande. Missbruket kommer alltid att vara den ”första älskarinnan” och ni kommer aldrig att kunna leva i ett helt och sunt förhållande så länge missbruket finns där, konstaterar Michael Larsen.

6. Narcissism

Narcissisten brukar vara otroligt charmig till en början och är lätt att falla för – men det går aldrig att leva i en sund relation med någon som har en narcissistisk personlighetsstörning. Misstänker du att din partner är narcissist, läs om de vanligaste tecknen här.

Annons

7. En partner som vägrar anstränga sig

Visar din partner ingen vilja och intresse för att mötas i tvåsamheten går det inte att få till en fungerande relation. Relationer kräver ständigt samarbete, kompromisser och samspel – det är omöjligt för den ena partnern att ensam bära hela relationen.

8. Psykisk misshandel

Den psykiska misshandeln ”är förrädisk eftersom vi hamnar i tillvänjning och börjar tänka och känna att felet ligger hos oss själva”, säger Michael Larsen. Du kan bli utsatt för våld genom ord och känslomässig manipulation, utan att din partner någonsin lyft handen mot dig.

– Alla former av återkommande verbala kränkningar är oacceptabla och bör leda till ett avslut. Det finns ingen grund att bygga på när respekten saknas, säger han.

9. En partner som beter sig illa mot dina barn

Oavsett om barnen är era gemensamma eller från en tidigare relation har du rätt att kräva att även de behandlas med respekt. Alla former av beteenden som kan skada barnens självkänsla – hot, höjda röster, att ett barn favoriseras framför ett annat eller att det behandlas som att det inte existerar – bör mötas med nolltolerans.

10. Lögner

Lögner är ett gift som kan sprida sig och sabotera relationen på flera plan – särskilt om din partner undanhåller sådant som kan skada dig fysiskt eller känslomässigt, menar Michael Larsen.

– De flesta människor använder sig ibland av vita lögner i hopp om att skydda sig själv och partnern, men när det kommer till grundläggande områden bör vi alltid säga som det är, säger han.

Annons