Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Getosttarteletter med inkokta fikon

30 sep, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Linda Lundgren

(4 personer)
4 skivor chèvre, ca 1 cm tjocka
1 rulle smördeg
1 uppvispat ägg
ca 3 msk flytande honung
ca 3 msk olivolja
svartpeppar från kvarn

Inkokta fikon:
4 färska fikon, delade
3 dl vatten
1 dl strösocker
½ dl honung
ev ½ dl sött, vitt vin

Till garnering:
färsk timjan

Beredning:

Börja med fikonen. Blanda vatten, socker och honung i en kastrull. Koka upp så att sockret löser sig. Dra bort från värmen. Lägg ner de delade fikonen. Smaksätt ev med vin. Låt stå under lock fram till serveringen. Rulla ut smördegen och vik den dubbel. Kavla lätt och skär degen i fyra bitar. Fördela på bakpappersklädd plåt. Pensla bitarna med uppvispat ägg. Lägg en ostskiva på varje. Ringla över honung och olja och ta ett par tag med svartpepparkvarnen över. Ställ in högt upp i 250° varm ugn och gratinera tills osten har en fin gratinerad yta, 4–5 min. Servera med de inlagda fikonen och toppa med färsk timjan.

Annons