Getosttarteletter med inkokta fikon
Av Linda Lundgren
(4 personer)
4 skivor chèvre, ca 1 cm tjocka
1 rulle smördeg
1 uppvispat ägg
ca 3 msk flytande honung
ca 3 msk olivolja
svartpeppar från kvarn
Inkokta fikon:
4 färska fikon, delade
3 dl vatten
1 dl strösocker
½ dl honung
ev ½ dl sött, vitt vin
Till garnering:
färsk timjan
Beredning:
Börja med fikonen. Blanda vatten, socker och honung i en kastrull. Koka upp så att sockret löser sig. Dra bort från värmen. Lägg ner de delade fikonen. Smaksätt ev med vin. Låt stå under lock fram till serveringen. Rulla ut smördegen och vik den dubbel. Kavla lätt och skär degen i fyra bitar. Fördela på bakpappersklädd plåt. Pensla bitarna med uppvispat ägg. Lägg en ostskiva på varje. Ringla över honung och olja och ta ett par tag med svartpepparkvarnen över. Ställ in högt upp i 250° varm ugn och gratinera tills osten har en fin gratinerad yta, 4–5 min. Servera med de inlagda fikonen och toppa med färsk timjan.