Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

31 fantastiska saker som händer i kroppen när du springer

24 aug, 2018
AvNina Nyström
Vare sig du har kommit lite ur fas efter sommaren och behöver en motivationsboost eller om du är flitig användare av gymkortet och van löpare, är det alltid peppande att få bekräftelse på exakt HUR stor vinst man får av ett svettigt pass. Här är listan som får dig att snöra på skorna direkt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att träning är ett mirakelpiller för hälsan är ingen nyhet. Men ändå rör vi sällan på oss fullt så mycket som vi borde. Haka på nystarts-tåget och låt det här bli säsongen du tränar bättre än någonsin!

För att få ut full effekt av träningens fördelar brukar man rekommendera att komma upp i minst 70 procent av maxpuls och springa i 30 till 45 minuter minst tre gånger i veckan. Är du ny i spåret, börja lugnt, du ska alltid komma hem och känna att ”det här vill jag göra igen”. Och glöm inte – all träning är bättre än ingen träning!

31 motiverande anledningar till att börja springa:

Minskar ångest och depression. Träning fungerar både förebyggande och har likvärdig effekt som antidepressiva medel vid lätt till medelsvår depression. Och just löpning är den motion som forskarna har sett ger störst effekter på psyket.

Förebygger cancer. Otaliga studier styrker detta, bland annat en sjutton år lång studie på 2 560 män som visade att de som var mest fysiskt aktiva löpte minst risk att dö i cancer – särskilt när det gällde cancer i matsmältningsorganen och lungorna. Ju högre träningsintensiteten var, desto bättre skydd.

Annons

Gör dig smartare. Studier har visat att löpare har en högre aktivitetsnivå i de delar av hjärnan som styr beslut, planering, inlärning, problemlösning och minne jämfört med personer som inte löptränade. När vi kommer ut och kutar ökar blodcirkulationen och hjärnan bildar nya celler, vilket ökar den kognitiva förmågan kort sagt.

Starkare skelett. Träning med upprepade stötar ökar benmassans täthet, vilket skyddar mot frakturer och benskörhet.

Bättre kondition. Syreupptagningen förbättras och du får bättre kondition; d.v.s orkar mer, får lägre vilopuls och mer effektiv andning. 

Bättre matval. För att orka springa behöver du äta bättre. Och när du sprungit vill du såklart maxa effekten av träningen genom att fylla på med bra mat. En god cirkel helt enkel.

Bättre hy! Ökad blodcirkulation ger många fördelar, bättre hy är bara en av dem.

D-vitamin. Det räcker med en halvtimmes ljus varje dag för att tillgodose kroppens behov av D-vitamin. Det får du på träningspasset.

Annons

Du blir gladare. Utsöndringen av endorfiner; kroppens eget “må bra-hormon.” gör dig gladare när du har tränat. Och få saker är väl så sköna som att känna sig duktig efter ett hårt träningspass?

Starkare hjärta. Kroppens viktigaste muskel stärks och pumpförmågan förbättras.

Snyggare ben! Mer muskler och ökad blodcirkulation ger starkare, fastare ben och färre celluliter.

Bättre maghälsa. Regelbunden motion gör det lättare för tarmarna att arbeta, vilket resulterar i en skönare magkänsla, mer regelbundna toalettbesök och mindre uppblåsthet.

Du får bättre ork i vardagen. Du orkar plötsligt springa till bussen och ta trapporna upp till kontoret.  

Det är socialt! Träna med dina kompisar och peppa varandra till att ta i det lilla extra, samtidigt som ni får en stund att umgås.

Rogivande. Ett stilla löppass längs vattnet en tidig vårmorgon eller krispig höstkväll, say no more!  

Annons

Det kan ge nya vänner. Gå med i en klubb eller löpargrupp och träffa nya vänner. 

Ger nya idéer och tankebanor. Långa löppass ger god tid till att kontemplera och få nya perspektiv.

Du känner att du lever. Särskilt i den där uppförsbacken som aldrig vill ta slut… 

Du håller dig ung. Genom att träna regelbundet håller du dig ung – på alla möjliga olika sätt!

Upplev naturen. Få människor upplever årstidernas skiftning bättre än löpare. Naturen i sig är ett annat välkänt mirakelmedel för vår hälsa.

Bättre sexliv! De som tränar regelbundet har enligt statistiken bättre sexliv än de som inte tränar.

Du blir piggare. Träning är bästa starten på morgonen och ökar ofta energinivåerna under hela resten av dagen. När man tränar regelbundet är man också mer benägen att ta sig an andra aktiviteter, stora som små.

Bättre immunförsvar. När man sover efter ett löppass repareras defekta celler snabbare och immunförsvaret stärks i en högre takt än hos de som inte tränat. Dessutom tillbringar du mer tid utomhus, vilket också hjälper till att hålla bacillerna borta.

Annons

Minskad risk för diabetes. De som springer regelbundet stabiliserar sin insulinutsöndring, vilket minskar risken för diabetes typ 2. 

Bättre ämnesomsättning. Du får mer muskler vilket höjer den basala metabolismen (ämnesomsättningen under vila). Efter ett tufft intervallpass skruvar du dessutom upp ämnesomsättningen ännu mer – förbränningen går på högvarv flera timmar efter avslutat pass.

Minskad risk för Alzheimers. Forskning visar att löpning ett utmärkt sätt att förebygga Alzheimers sjukdom.

Bättre stresstålighet och stabilare humör. Kroppens egen produktion av antistresshormoner ökar, samtidigt som stresshormonerna hålls i schack, vilket gör löpare mindre känsliga för humörsvängningar och stress.

Du sover bättre. Regelbundna löpturer har en klart bevisad positiv effekt på sömnen, dessutom rensar du ofta tankarna, vilket leder till färre stunder av skruvande och funderande på kvällarna och du kommer lättare till ro. Träna inte för sent på kvällen bara, då kan du få svårt att somna eftersom kroppen är uppe i varv. 

Lägre blodtryck. Regelbunden motion sänker blodtrycket.

Du lever längre! Studier visar att löpare lever i genomsnitt 3 år längre än andra! Det kan man översätta till att för varje timme du lägger på löpning förlänger du ditt liv med sju timmar!

Läs även:

7 tips för att komma igång med löpningen

10 träningsövningar du kan utföra utan redskap

Därför är det bra att GÅ ibland under löprundan

Källa: Runner’s World. Bildkälla: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons