4 dolda frukostfällor – så undviker du det onödiga sockret
1. Smaksatt yoghurt, fil eller kvarg
Yoghurt kan vara ett utmärkt frukostlivsmedel. Men det gäller att välja rätt i mejeridisken. Visst låter det gott med sommardröm och pepparkakor, men tänk på den stora andelen tillsatt socker. Välj i stället en naturell produkt och toppa med frukt och bär för extra sötma. Tänk också på vad du häller på din yoghurt.
Samma regel gäller förstås även för fil och kvarg. Välj en naturell version och smaksätt den med frukt och bär.
2. Granola och müsli
Granola, eller egentligen rostad müsli, marknadsförs ofta som ett hälsosamt alternativ. Men hur nyttigt är det – egentligen? Ofta innehåller granolan du köper i affär både sirap och torkad frukt som innehåller väldigt mycket socker. Häller du flera deciliter granola över frukostfilen blir det snabbt kalorier.
Vill du ändå äta granola till frukost är det bäst att göra en egen variant.
Dietisten Sofia Antonsson säger till Hälsoliv att den hemmagjorda granolan bör innehålla mycket frön – som är kalorifattiga men näringingsrika – som sesamfrön, chiafrön och pumpakärnor. Använd också gärna havregryn eller hirs-, quinoa och rågflingor. Rosta blandningen i olja och välj bort sirap och honung.
Föredrar du müsli bör du välja en sort med lite socker och mycket fibrer. Välj därför bort blandningar med mycket nötter och torkad frukt.
3. Juice
Juicen i allmänhet och apelsinjuice i synnerhet har länge tagit en självklar plats på frukostbordet. Speciellt eftersom vi matats med bilden av apelsinen som en av de bästa C-vitaminkällorna. En sanning med modifikation…
Juice är inte onyttigt, men det vi ibland glömmer är att juice är väldigt kaloririkt och innehåller stora mängder naturligt socker. Sockerinnehållet i 2,5 deciliter apelsinjuice motsvarar ungefär 8 sockerbitar. Det är nästan lika mycket som i en coca-cola.
– Juice bör vara en guldkant på frukosten – inte en törstsläckare. Det allra bästa är alltid att välja den hela frukten, säger dietisten Josefine Jonasson till Aftonbladet.
Äter du en hel frukt är det lättare att känna en mättnadskänsla eftersom du även får i dig fibrer som försvinner vid juicning.
Vill du ändå ha juice på frukostbordet är det bättre att välja en grönsaksjuice snarare än en fruktjuice.
4. Bröd
Toast, Skogaholmslimpa eller knäckebröd. Brödet är liksom juicen ett självklart inslag i många svenskars frukostrutin. Men vill du äta nyttigt finns det förstås anledning att se upp även här.
Vi är många som valt bort det vita brödet till förmån för ett mörkare. Men bara för att brödet är mörkt är det ingen garanti för att det är nyttigt. I många fall är brödet sötat med sirap och därför minst lika sockerrikt som det ljusa.
– En del sorter är som vetebullar när man ser på sockerhalten. Jag skulle inte rekommendera dem som en del av en bra frukost, säger Stine Störsrud, legitimerad dietist på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgsposten.
Leta därför gärna efter ett bröd med hög fiberhalt, mycket fullkorn som är osötat. Nyckelhålsmärkning kan vara ett bra riktmärke att leta efter. Det är också en god idé att välja bröd bakat på surdeg av råg eller dinkel.
Forskning från Lunds universitet har visat att den som väljer bröd med hela korn av sädesslaget korn eller råg håller sitt blodsocker i bättre schack under hela dagen, än den som inte gjorde det.
Artikeln publicerades först på Året Runt.