5 bra böcker om antiinflammatorisk kost
Här är 5 boktips för dig som vill lära dig mer om antiinflammatorisk kost:
HÄLSOREVOLUTIONEN
av Maria Borelius (Harper Life)
I ett personligt projekt tog sig Maria Borelius runt i världen och sökte forskares kunskaper om att hålla sig ung och frisk. Hon hittade den antiinflammatoriska kosten, men också många andra bitar som stöpt om hela hennes livsstil. Här delar hon med sig av resan.
VARNING FÖR MAT
av Jenny Jewert (Mondial)
En annan ingång till ämnet mat är vad vår alltmer individualiserade kosthållning leder till för vår gemenskap, när den ena inte äter si och den andra inte äter så. I denna antologi ger matskribenter, forskare och journalister sin syn på hur maten kunde bli så laddad.
MAT, MYT, VETENSKAP
av Frida Duell (Norstedts)
På tal om nya rön kan det vara på sin plats att ta på de kritiska glasögonen. Läkaren Frida Duell guidar oss här genom sanna och falska påståenden och myter om mat, samt bjuder på recept som bygger på det vi vet är bra för kroppen – antiinflammatoriskt eller ej.
DEN LÄKANDE MATEN
av Cecilia Nisbet Nilsson (Lava förlag)
Efter många år med en krånglande mage och flera andra besvär hittade medicinjournalisten och (numera) kostrådgivaren Cecilia Nisbet Nilsson hjälp inom metoden AIP (autoimmunt protokoll). I den här boken, hennes andra, finns en handfast introduktion till begreppet och tänket, och framför allt recepten för den som vill prova.
FÖRBÄTTRA DIN TARMFLORA
av Michael Mosley (Bonnier fakta)
Den brittiske läkaren och vetenskaps-journalisten Dr Mosley har lärt oss om både 5:2, blodsockerkoll och högintensiv träning. Nu talar han sig varm för att optimera sin tarmflora genom rätt kost och därmed boosta sin hälsa, gå ner i vikt och bli friskare.
Vad är antiinflammatorisk kost?
Antiinflammatorisk kost eller IFD-kost är läkande mat som sägs kunna motverka eller dämpa graden av inflammation i kroppen. Forskarna tror numera att de flesta stora folksjukdomar på olika vis är kopplade till inflammation. Antiinflammatorisk mat är rik på vitaminer, läkande örter, antioxidanter och enkelomättat fett. Man bör också dra ner på socker, gluten och laktosrika livsmedel. Läs mer om antiinflammatorisk kost här.