Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

5 nyttiga livsmedel som är i säsong just nu

01 sep, 2017
AvSofia Börjesson
Att äta mat i säsong smakar mer, kostar mindre och är bra för miljön. Många av höstens råvaror är dessutom riktiga hälsoboostar! Här är 5 livsmedel som är i säsong mellan augusti och oktober som du verkligen borde passa på att frossa i.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Svamp

Champinjoner, kantareller och Karljohansvamp – alla är de i säsong under hösten. Och tur är väl det, för tack vare det höga vatteninnehållet är de är kalorisnåla samtidigt som de innehåller högre proteinkvalitet än många andra vegetabilier. Dessutom innehåller de vitamin B och C  och är helt gudomliga att äta.

Men var försiktig när du går loss på champinjonerna – man kan nämligen få i sig för mycket av det goda. Enligt Livsmedelsverket kan det vara farligt att äta omkring ett hekto champinjoner i veckan under en längre tid kan du få i dig för mycket av ämnet fenylhydrazin som kan vara cancerogena.

Krämig soppa och frasig paj med svamp.

Aubergine

Äggplantan är rik på fibrer vilket har visat sig effektivt mot till exempel tjocktarmscancer, och det är dessutom bra för den som lider av förstoppning. Genom att äta aubergine får du även i dig B-vitamin som motverkar stress och är bra för minnet och hjärnfunktionen.

Annons

Björnbär

Den som har björnbär i trädgården är en lyckans ost. De är inte bara väldigt goda, utan innehåller även E-vitamin som stävjar infektioner i kroppen, salicylat som sägs motverka hjärtsjukdom och vitamin C och K, fenolsyror och folat.

Björnbär ska kunna minska risken för vissa cancersorter, ge huden skydd mot UV-strålning och dessutom innehåller en näve björnbär nästan hälften av dagsbehovet av fibrer.

Toast med getostkräm, björnbär och valnötter.
Toast med getostkräm, björnbär och valnötter.

Kronärtskocka

Det är inte bara konärtskockshjärtat som går att äta – även den inre delen av bladen på frukten är ätliga. Och inte bara ätliga, utan även nyttiga. De innehåller nämligen kalium och inulin som är bra för blodtrycket och tarmfloran. Konärtskockan är dessutom väldigt kalorifattig, vilket är bra för den som behöver tappa några kilon.

Annons

Plommon

Äntligen är det plommon-säsong! De lila guldklimparna är rika på antioxidanter, stärker skelettet och verkar antiinflammatoriskt. De är dessutom kalorisnåla och rika på mineraler som kalium och magnesium. Tack vare sina fibrer är de också tacksamma att äta för dem med långsam mage. Men det betyder också att de med känslig mage eller IBS kan göra bäst i att undvika den laxerande frukten.

Källor: Livsmedelsverket, Säsongsmat

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Läs även:

11 livsmedel du trodde var onyttiga – som inte är det!

Annons