Trendar: Nostalgi Livsberättelser Resor Nystarta privatekonomin med Femina Vårmode 2025 Se alla avsnitt av ''Beas Beauty'' Feminas historia

5 säkerhetstips för dig som älskar levande ljus

03 okt, 2018
AvFemina
Levande ljus är helt underbart, men medför vissa risker så det gäller att vara försiktig. Vi tipsar dig om viktiga saker att tänka på med säkerheten runt ljuskällorna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visst är det härligt att krypa upp i soffan under en varm filt, med en rykande kopp te i handen och låta små ljuskällor i form av levande ljus omge oss i höstrusket? Stearin har använts till ljuskällor sedan början av 1800-talet och finns i dag i en uppsjö olika former, vanligast är kronljus, värmeljus och doftljus i olika färger och former och med olika lång brinntid.

I våra skandinaviska länder är vinterhalvåret, föga förvånande, högtid för de mysiga ljuskällorna. Oktober till februari är solens timmar få, mörkret har lagt sig över landet och bara i Sverige förbrukar vi 300 miljoner värmeljus varje år! I december når ljuständandet sin kulmen tack vare adventsljusstakar och julmys, men tyvärr är det också under vinterhalvåret som det brinner i flest svenska hem. Som tur är finns det dock ett antal säkerhetsåtgärder att vidta för att slippa att ditt hem börjar brinna.

Annons

Några bra tumregler inför vinterhalvårets mysstunder är att testa så att din brandvarnare fungerar, aldrig låta barn hantera ljus på egen hand och hålla husdjur under uppsikt när de vistas i rum med tända ljus, men det finns mer du kan göra för att öka säkerheten i ditt hem! Här listar vi säkerhetstips som är bra att ha i bakhuvudet när du tänder upp ditt hem.

5 säkerhetstips för levande ljus

1. Släck levande ljus

Det kan tyckas vara en självklarhet, men ofta är det ren tanklöshet som ligger bakom olyckliga bränder. Kom ihåg att aldrig lämna ljus obevakade och att alltid släcka dem innan du lämnar rummet. Ett bra alternativ för dig som verkligen vill vara på den säkra sidan är att investera i LED-ljus som har en inbyggd timer, då sköter släckningen sig självt.

De fina naturtrogna LED-blockljusen finns i vår shop och kommer i 3-pack. De har en timer på 4 eller 8 timmar.

Annons

2. Placera ljusen stabilt

Dina levande ljus behöver förstås stå på ett plant och stabilt underlag, men minst lika viktigt är det att ljusstaken är anpassad för storleken på ljusen. Står ljusen och vickar i hållaren, då är den för liten och bör inte användas. Säkerställ att ljuset aldrig står i drag eller i närheten av gardiner eller andra brännbara material.

3. Välj lyktor med omsorg

Förutom att alla former av ljusstakar ska vara värmetåliga och stabila är det viktigt att ljuslyktor har ventilation för att förhindra att brännbara gaser bildas. Tänk också på att inte använda blockljus i ljuslyktor som är avsedda för värmeljus. Dessa kan smälta och är oturen framme rinner brinnande ljusmassa ut.

Annons

De vackra cylinderformade lyktorna i mässing skapar ett varmt och skimrande sken. Finns att köpa i vår shop och är lämpade för både block- och värmeljus.

Släck ljusen med försiktighet

Håll alltid handen bakom lågan när du blåser ut ljusen, delar av veken riskerar alltid att lossna när du blåser ut ljusen så det finns all anledning att vara extra försiktig. Tänk också på att alltid släcka ljusen innan de helt har hunnit att brinna ut.

Annons

Sprid ut ljusen

Även om du älskar att bygga rejäla ljuskällor är det viktigt att tänka på att placera ut ljusen, står de alltför tätt tillsammans kan de påverka varandra och flamma upp. En bra tumregel är att ha minst sju centimeters avstånd mellan ljusen. Att använda lampetter är trendigt, då kan du placera ljus på väggen utan att oroa dig för bränder eftersom inredningsdetaljen skyddar underlaget.

Mässingsfärgad lampett för kronljus som ger fantastiskt sken. Tillverkad i hamrad plåt med metallfolierad yta.

Annons

Fler favoriter

Källa: Dinsäkerhet.se

Läs också: Julens kryddor – så kan de boosta din hälsa

 

Annons