Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

5 vanliga myter om kvinnors hälsa som du måste sluta tro på

09 mar, 2017
AvAnaïs González Cruz
Du har säkert hört att tranbärsjuice förebygger urinvägsinfektioner eller att mensen kan synkas med andra kvinnor i din närhet. Detta är bara två exempel på vanliga påståenden om kvinnors hälsa som faktiskt inte stämmer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi springer sällan till läkaren med frågor och funderingar såvida vi inte är riktigt sjuka. Däremot tar vi gärna emot hälsotips och information om sjukdomar från vänner, ofta utan att ifrågasätta om råden har vetenskapligt stöd.

Här är 5 vanliga myter om kvinnors hälsa som experterna kunnat slå hål på – läs och lär!

MYT: Tranbärsjuice botar urinvägsinfektioner

– Falskt

Vi är många som dricker tranbärsjuice för att få bukt på urinvägsinfektionen. De sura tranbären sägs sänka pH-värdet i urinen och göra det svårare för bakterier att fästa i urinvägarna. Nu har forskare bevisat att tranbärsjuice inte förebygger urinvägsinfektioner, även om det såklart aldrig skadar att dricka ett par glas.

Läs även Färgstarkt mellanmål: Smoothie med tranbär och citron

MYT: Bröstcancer är den dödligaste sjukdomen bland kvinnor

– Falskt

Annons

Varje år drabbas cirka 9 000 svenskar av bröstcancer. Men tvärt emot vad många tror så är sjukdomen faktiskt inte den dödligaste bland kvinnor. I själva verket är det hjärt- och kärlsjukdomar som årligen kräver flest liv i världen, både bland män och kvinnor. Och majoriteten av de drabbade är helt omedvetna om sina hälsoproblem, enligt läkaren Ryan Neinstein.

– Även om man inte upplever några symptom eller har sjukdomen i släkten så är det viktigt att leva en hälsosam, balanserad livsstil och regelbundet besöka sin läkare för kontroller, säger han till sajten Bustle.

Läs mer: Upptäck bröstcancer i ett tidigt skede med den här smarta bilden

MYT: Kvinnor kan synka sin mens

– Falskt

Att mensen kan synkas med andra kvinnor har uppfattats som en universell sanning sedan påståendet för första gången dök upp i en studie av psykologen Martha McClintock 1971. Men den så kallade McClintock-effekten har länge ifrågasatts av forskare som inte lyckats hitta vetenskapliga bevis för en sådan synkronisering. Istället är det mer sannolikt att vi helt enkelt överlappar varandra då kvinnor har en lång menscykel på cirka 21-35 dagar, som ofta kan variera.

Annons

Läs även Här är mensskydden som ser till att flickor i Kenya kan gå i skolan – när de har mens

MYT: Svampinfektioner är sexuellt överförbara

– Falskt

I en studie av företaget Monistat trodde 81 procent av de tillfrågade kvinnorna att svampinfektioner smittar genom samlag. Det är helt falskt.

– Svampinfektioner är inte sexuellt överförbara. Däremot kan en manlig partner reagera på kvinnans svamp efter ett samlag och uppleva irritation, säger Elisabet Nylander, professor och överläkare vid Umeå Universitet.

Vaginala svampinfektioner uppstår när pH-värdet i underlivet rubbas, oftast på grund av stress, tajta kläder eller bruk av antibiotika och p-piller. Dock kan sex störa bakteriefloran i vaginan och öka risken för en svampinfektion.

MYT: Celluliter är fett

– Falskt

Din fettprocent har inget som helst att göra med huruvida du drabbas av celluliter eller inte. Det är nämligen inte på grund av kroppens fett som de små groparna i huden dyker upp. Celluliter uppstår när bindvävnaden (fascian) mellan fettcellerna under huden stelnat. Därför har de flesta av oss celluliter, oavsett vikt.

Nej, celluliter är inte fett.

Läs även 11 myter och sanningar om celluliter som alla kvinnor borde ha koll på

Foto: Shutterstock

Annons