5 viktigaste besluten att ta för din ekonomi – innan 2020 tar slut

03 dec, 2020
Året börjar så sakteligen lida mot sitt slut, och de allra flesta av oss längtar nog efter en nystart med 2021.
Men innan vi skålar för att 2020 är över finns det en del saker som borde bockas av från privatekonomins att göra-lista.
Här är de viktigaste sakerna att ha koll på i din ekonomi innan det nya året är här.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Här är jobben som ger bäst betaltBrand logo
Här är jobben som ger bäst betalt

Efter ett omtumlande år som 2020 är det skönt att kliva in i 2021 med ett tomt blad, och känna att man har koll på läget i sin privatekonomi. Men för att kunna göra det finns det en del saker man ska gå igenom och bocka av, innan nyår är här.

Privatekonomiexperten Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, har tagit fram en lista över sina viktigaste tips för vad man ska tänka på i sin privatekonomi fram till årsskiftet.

Rot- och ruttjänster

Om man har använt rut- eller rotavdrag under året ska det visas i deklarationen man gör våren 2021. Redan nu måste man dock se över hur avdragen är fördelade inom hushållet.

– Skulle du vilja omfördela avdragen mellan dig och din partner så är det hög tid att göra detta före nyår. För 2020 får du göra avdrag för maximalt 50 000 kronor per person och år, och att omfördela avdraget mellan er ger en möjlighet att nyttja avdraget maximalt. En begäran om omfördelning av rot och rut gör du via Skatteverket, säger Frida Bratt.

Annons

Se över räntebetalningarna

Samma tänk som kring rut och rot ska man ha med sina bostadslån och räntebetalningarna som hör till.

– Samma princip gäller för räntebetalningarna, om ni har bostadslån. Se över fördelningen av räntebetalningarna på bostadslån så att ränteavdraget du har för alla räntekostnader kan nyttjas till max, tipsar Frida Bratt.

Att fördela räntebetalningen är något som banken ska hjälpa till med, så kontakta banken så snart som möjligt.

Skattejämka

Många av oss har haft ett speciellt arbetsår, där man kanske har varit arbetslös delar av året, eller bytt arbetsgivare en eller flera gånger. I så fall kan det vara bra att skattejämka innan året är slut, för att du inte ska ha betalat in för mycket skatt.

– Jämkar du slipper du vänta på att du ska få tillbaka pengar på skatten, och du betalar rätt skatt från början. Det kan vara bra att göra detta om du har små marginaler i ekonomin. Du kan jämka via Skatteverkets hemsida med e-legitimation. Men – se upp så att du inte jämkar för mycket och istället drabbas av restskatt, säger Frida Bratt.

Annons

Om man inte har något behov av att få sina pengar så snart som möjligt, så får man ut det överflöd man betalat i skatt i skatteåretbäring, någon gång mellan april och midsommar 2021.

Koll på uppskovet – dags att ompröva?

Från och med nästa år så tas uppskovsräntan bort, och man kommer kunna skjuta på reavinstskatten efter en bostadsförsäljning utan att det kostar ett öre.

– Har du redan betalat in skatten och ångrar dig på grund av den slopade uppskovsräntan så har du möjlighet att ompröva deklarationer sex år tillbaka. Det innebär att du fram till årsskiftet kan ompröva deklarationer från 2014 och från och med årsskiftet kan ompröva deklarationer från 2015. Tänk på att även om du begär omprövning och således får tillbaka den inbetalade vinstskatten så får du fortfarande betala uppskovsräntan för de senaste åren. Det är från och med 2021 som uppskovet är ”gratis”, säger Bratt.

Sälj av för att kunna kvitta i deklarationen

Aktiemarknaden har ju minst sagt gått upp och ner under årets gång, och kanske har inte alla ens fonder och aktier gått i den riktning man kanske hade hoppats. Har du funderat på att sälja av är det hög tid att göra det före årsskiftet för att kunna kvittera förlusten i vårens deklaration.

Annons

– Det kan det vara läge att sälja av värdepapperna före årsskiftet, för att kunna kvitta förlust mot värdepappersvinst i vårens deklaration. Tänk på att du också kan kvitta förlusten till 70 procent mot en bostadsvinst. Detta är inte möjligt om du äger värdepapperna via en schablonskattad sparform, som ISK eller kapitalförsäkring, tipsar privatekonomiexperten.

Läs mer:

Johan Glans pengaregn – drar in miljoner

Det ska man tänka på när man julhandlar online – alla bästa tipsen

Allt fler väljer bort att betala med sedlar – efter corona

Annons