Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

7 tecken på att du är känslig mot gluten

18 okt, 2016
AvJoel Linde
Livet som glutenintolerant kan kräva en hel del planering, men många lever med en intolerans eller överkänslighet utan att veta om det. Här är några av de vanligaste symptomen och tecknen på att du faktiskt bör sluta äta gluten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
glutenfri-kost

Gluten är ett protein som finns i bland annat vete, råg och korn, däremot inte i havre vilket många tror. Om du trots intolerans, eller celiaki som det också heter, får i dig gluten gör det att tunntarmen blir inflammerad och kan då inte ta upp näring som den ska, vilket leder till problem.

Här är några vanliga tecken på att du kanske intolerant eller överkänslig mot gluten.

1. Trött och nedstämd
Känner du dig trött och kraftlös, speciellt när du anstränger dig och tränar? Kan du känna en allmän uppgivenhet som nästan påminner om depression? Det kan bero på glutenintolerans eftersom det kan leda till blod- och vitaminbrist.

2. Tappar vikt
Det är ovanligt att verkligen rasa i vikt på grund av celiaki, men däremot kan man av olika anledningar tappa mer än normalt. Det kan till exempel vara en följd av att du får dålig aptit och mår illa.

Annons

3.Magbesvär
Ett av de vanligaste tecknen vid celiaki är magproblem, som kan leda både till förstoppning och diarré.

4. Blåsor i munnen
Ett ämne du kan få brist på till följd av intoleransen är folsyra, vilket gör att du kan få blåsor i munnen.

5. Blåsor på huden
Brukar det klia på till exempel armbågarna och underarmarna? Det kan vara så att du har vad som kallas hudceliaki, vilket gör att du får kliande små blåsor över kroppen.

6. Svårt att få barn
Om du inte behandlar din celiaki kan det leda till problem med att få barn, både för män och kvinnor.

7. Skelettet värker
Eftersom kroppen inte får i sig den näring som behövs kan det lede till benskörhet. Det är vanligast att känna av i handleder, höfter, ryggkotor och överarmar.

Om du dessutom har diabetes typ 1 är det högre risk att du också har eller får celiaki, eller glutenintolerans. Du som har diabetes typ 1 och även känner av något av ovanstående tecken har alltså extra stor anledning att kolla dig.

Även om symptomen kan vara väldigt besvärande och en omställning svår så är behandlingen relativt enkel. Det handlar kort och gott om att inte äta mat med gluten i.

Läs mer på 1177 Vårdguiden och Svenska Celiakiförbundet.
Foto: Shutterstock

Fler lästips! 

Recept: Glutenfri sötpotatispizza

Glutenfri paj med halloumi och spenat

Hur vet jag att jag har IBS? Experten svarar

 

Annons