Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

8 saker du måste rensa ut ur köket i vår

20 mar, 2017
AvNanna von Knorring
I vår välkomnar vi värmen och ljuset i våra hem genom att städa och rensa ut. Få ett mer enhetligt och minimalistiskt kök genom en ordentlig utrensning!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Våren är här och med den kommer även vårstädningen. Vi vill göra plats för nytt och få ett mer avskalat, smidigt och enkelt hem att bo och leva i.

Läs även Så snabbstädar du ditt hem på bara 15 minuter

Om lusten att vårstäda inte infinner sig hos dig, utan du snarare känner dig vårtrött och deppig, kan du ta en punkt per dag under en dryg veckas tid för att få det att kännas mer överkomligt.

Här är åtta saker du borde rensa i köket i vår:

1. Bestickslådan

Ligger det en blandning av ätpinnar, bestick som rostat och udda skedar i din bestickslåda? Kanske några överblivna plastbestick som smugit in? Då är det dags att rensa ut allt du inte behöver eller har använt under de senaste halvåret. Du kommer inte sakna prylarna, vi lovar.

2. Slitna köksattiraljer 

Tallrikar och glas som är slitna, har sprickor, fläckar eller defekter kan du sortera bort på återvinningen. Investera hellre i nya enhetliga tallrikar och glas som du gärna dukar fram när gäster kommer på besök.

Annons

Läs även Bästa skötseltipsen för silverbestick

3. Köksmaskiner du aldrig använder

Känns det ibland som att du har ont om plats i köket? Kika in i skåpen, står det flera köksmaskiner och dammar och tar plats? Gör dig av med maskinerna du aldrig använder och skänk till någon som har mer glädje och användning för dem, oavsett om det rör sig om en popcornmaskin, glassmaskin eller dubbletter av stavmixers.

4. Skärbrädan

Är skärbrädan sliten, missfärgad och tråkig? Sortera den i rätt sopor och ersätt den med en ny till våren. Använder du skärbrädor i trä ska du komma ihåg att olja in dem så att deras livslängd förlängs.

Ta hand om dina skärbrädor i trä och investera i enhetliga köksattiraljer för ett snyggt och ordningsamt intryck. Foto: Derek Swalwell via The Design Chaser

5. Kryddskåpet

Kontrollera alla kryddor, vilka är gamla eller på väg att bli gamla inom en snar framtid? Rensa ut och sortera så att du kan slänga allt eftersom kryddorna går ut, då slipper du denna punkt nästa vår!

Annons

Läs även 5 odlingstips för kryddor

6. Disktrasor och svampar

Disksvampar är ofta den allra smutsigaste produkten i ett hem. De suger till sig bakterier som frodas i dem och att rensa dem under hett vatten räcker inte för att bli av med alla bakterier. Förvara ett litet lager med fräscha disktrasor och -svampar i köksskåpet, då kan du byta ut dem oftare.

7. Kokbokshyllan

Om du aldrig använder dina kokböcker kan det vara dags att ge bort dem till någon som har mer glädje av dem. I dag finns dessutom mängder av recept digitalt, så spara endast dina absoluta favoriter i hyllan.

8. Dubletter och fler exemplar

Har du också vad som känns som oändligt många bunkar, skålar och lådor i plast? Kanske har du och sambon hunnit samla på er fyra pastaslevar eller allt för många kastruller? Då är det dags att göra sig av med de du aldrig använder, det frigör plats och gör köket lättare att orientera sig i när du ska laga mat.

Annons

Foto: Ikea/The Design Chaser/Anders Bergstedt för Entrance Fastighetsmäkleri Styling: Malin Simson Syns i: Drömhemmet: En magisk sekelskiftestvåa

Läs även 14 saker du ska rensa ut under vårstädningen

Annons