8 sätt att minimera gifterna i ditt barns liv
Vi utsätts alla för gifter på en daglig basis, men små barn är särskilt känsliga mot dessa och därför är det extra viktigt att vara noggrann med vad ditt barn får i sig och har runt sig.
Leksaker för småbarn har också i en ny studie visat sig innehåller fler förbjudna kemikalier än vad man kunnat hitta i sexleksaker, enligt Kemikalieinspektionen. Men det är inte bara i leksakerna gifterna gömmer sig, utan även i mat, elektronik, hygienartiklar och annat runtomkring oss.
Här är 8 saker du kan göra för att minska mängden gifter ditt barn utsätts för:
1. Spola tills kranvattnet är ordentligt kallt innan du häller upp dricksvatten. På så sätt minskar du risken att vattnet innehåller tungmetaller från vattenrören.
2. Släng repiga plasttallrikar. När plastservisen fått repor ökar risken att kemikalier läcker ut i maten. Därför är det bäst att lämna tallrikarna till återvinningscentralen när de börjat bli slitna.
Läs mer: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn
3. Tvätta nya kläder. Kör alltid nya kläder i tvättmaskinen med parfymfritt tvättmedel innan de används för första gången, så försvinner merparten av de kemikalier som finns i textilierna.
4. Var försiktig med plastleksaker. Leksaker i mjukplast innehåller ofta ftalater, som kan läcka ut och tas upp av kroppen. De ftalater som anses skadliga är förbjudna inom EU sedan 2007, så köp helst leksaker som tillverkats inom eller importerats till EU de senaste 10 åren.
Läs mer: 20 frågor du kan ställa till barn istället för ”hur var din dag?”
5. Ta ut elektronik från sovrummet. TV-apparater, datorer, mobiltelefoner och surfplattor kan ge ifrån sig små mängder flamskyddsmedel när de är varma. Därför bör vi vädra och dammsuga ofta – och helst inte låta barnen ha hemelektronik i samma rum där de sover.
6. Gör egen trolldeg. Färdig leklera innehåller ofta plaster och kemikalier, så gör hellre egen trolldeg hemma. Att hjälpa till med att skapa degen kan vara minst lika kul för barnen som att forma den! Blanda 5 dl vetemjöl, 2 dl salt och 2 msk citronsyra. Häll i 5 dl kokande vatten (med barnet på tryggt avstånd) och 2 msk matolja. Färga med karamellfärg.
Läs mer: Barn behöver mer fritid och färre aktiviteter, enligt barnpsykolog
7. Överdosera inte tandkrämen. Tandkräm innehåller fluor som kan vara skadligt i för stora mängder. Låt alltid barnen använda särskild barntandkräm och följ instruktionerna kring dosering. Lär gärna barnet så tidigt som möjligt att spotta ut tandkrämen efteråt.
8. Dra ner på våtservetterna. Våtservetter är ofta en småbarnsförälders bäste vän, men försök att minimera användandet av dessa, då de innehåller en hel del konserveringsmedel. Använd hellre torra tvättservetter som du blöter med vatten, när detta finns tillgängligt. Och när du behöver använda våtservetter – välj de oparfymerade!
Läs även:
7 misstag alla gör med sina barn – och hur du rättar till dem
Så får du ditt barn att lyssna
Envisa barn blir mer framgångsrika som vuxna