8 starka sommarprat som verkligen känns i hela kroppen

30 jun, 2020
AvAlexandra Andersson
Stina Wollter, Catarina Bergfeldt och Sara Mohammad har alla haft sommarprat som berört sina lyssnare. Foto: TT
De har delat med sig av ärliga berättelser om döden, sexuella övergrepp och sjukdomar. Pratat om hemlig kärlek och svåra uppväxter. Här är åtta sommarpratare som verkligen berör en på djupet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sofie Sarenbrant

– Det här är en berättelse om en åttaårig flicka från Gusum i Östergötland. En flicka som bevarade en hemlighet alldeles ensam i femton år. Till slut fanns det bara två alternativ: Berätta eller dö.

Med de orden inleder Sofie Sarenbrant, en av Sveriges mest lästa deckarförfattare, sitt sommarprat där hon berättar om den våldtäkt hon utsattes för som åttaåring. Övergreppen pågick sedan under ett halvt decennium.

Efter år av ätstörningar och depressioner når hon en punkt där hon som 22-åring inte orkar leva längre. För att orka fortsätta bestämmer hon sig för att sluta vara tyst och berätta om vad hon har varit med om för sina allra närmaste.

– Nu ansöker jag om rätten till min barndom. Och om den upprättelse jag aldrig fick av rättsystemet. Men den största anledningen handlar om alla drabbade barn som finns där ute, säger Sofie Sarenbrant i sitt sommarprat.

Kristian Gidlund

I mars 2011 genomgår Kristian Gidlund, journalisten och trummisen i Sugarplum Fairy, sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern.

Annons

Två år senare står det klart att han inte kommer att överleva sjukdomen. Då är Kristian Gidlund bara 29 år.

I sitt sommarprat behandlar han resan mot livets slut och alltings början:

– Jag är på väg att förtvina, försvinna. Min kropp är mitt Pomeji, min framtid mina ruiner. Jag lever därför som under ett konstant mordhot, utan paus ser jag det glittra, lasersiktet över mitt bröst, berättar han.

– Vi kommer att skiljas åt. Men jag ska göra mitt bästa för att alltid finnas nära. Skräms inte när ni överraskas. Överrumplas. Var inte rädda när en närvaro gör sig påmind. När energierna känns annorlunda. Det kanske bara är jag.

Anja Pärson

I sitt sommarprat från 2012 avslöjar den före detta alpina världstjärnan sin stora kärlek: flickvännen Filippa Rådin. Då hade de varit ett par i fem år.

– Jag berättar om ett liv för att jag har ledsnat på att vara någon annan, spela ett spel som jag inte kan vinna. Jag är skyldig mig, och framför allt Filippa, att säga sanningen så att vårt liv kan fortsätta. Det värsta är när hon har stått bredvid och jag har varit tvungen att presentera henne som en vän. Ryktenas tid är härmed förbi, säger Anja Pärsson i sommarpratet.

Annons

Numera är paret gifta och har två barn ihop.

Mustafa Can

2003 blir journalisten och författaren Mustafa Cans sommarprat – som han dedikerar till sin mamma Güllü – en "all time high" i lyssnarreaktioner. Enligt Sommars ansvariga Bibi Rödöö ringer en kvinna in efteråt och säger att programmet har gett hennes liv mening.

– Jag pratade om min mor. Men det handlade även om förtryck och krig, berättar Mustafa Can i en intervju med Aftonbladet från samma år.

– Alla har gråtit och skrattat och berörts och upprörts. Telefonerna började ringa direkt efter programmet och jag har fått vykort från sommartorp och stugor.

Avsnittet går att lyssna på här.

Sara Danius

2018 berättar författaren, professorn i litteraturvetenskap och den före detta ständiga sekreteraren m de uppmärksammade turerna kring Svenska Akademien som ledde till att hon tvingades lämna sin post.

– Det finns bara en domare och det är historian själv. En sak kan vi vara säkra på. Historien kommer inte att vara nådig vad dagens Svenska Akademi beträffar, säger hon i sitt sommarprat.

Annons

Carina Bergfeldt

I sitt Sommar från 2019 berättar journalisten och USA-korrespondenten Carina Bergfeldt om sin barndom och den svåra relationen till sin pappa. Återkommande fick hon höra att hon var en ungjävel, att hon var värdelös och hade en vidrig personlighet. Dessutom bevittnade hon och brodern hur pappan lät sin ilska och frustration gå ut över mamman med slag.

– Det har varit jättenervöst eftersom det är så personligt. Jag visste inte innan hur folk skulle reagera, men samtidigt hade jag inget val kändes det som, sa Carina Bergfeldt till SVT i samband med sändningen.

Utöver barndomen pratar hon i programmet även om hur det var landa i Norge bara ett par timmar efter att attacken på Utøya skett och svårigheterna med att rapportera om Trump.

Sara Mohammad

Sara Mohammad arbetar mot hedersrelaterat våld och är grundare av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Som 17-åring tvingades hon själv att fly sin familj efter att ha misshandlats och dödshotats av sin bror.

Annons

– "Att mörda dig är lika lätt som att dricka ett glas vatten." Så sa min bror till mig när jag inte ville bli bortgift mot min vilja. Där började min kamp mot tvångsgifte och hederskultur. I mitt Sommar tar jag med dig på min vindlande resa genom livet där frihet och kärlek för alla är en självklarhet, säger hon i sitt sommarprat.

Stina Wollter

Konstnären, författaren och programledaren Stina Wollters Sommar från 2019 har beskrivits som en "gåshudsexplosion".

I programmet berättar hon om systerns död i anorexia 1992. Och om hur flera år senare fick ett mejl från en cancersjuk åttaårig flicka – något som blir starten på en djup och livsavgörande relation.

Annons