9 livsmedel att byta ut för att få en nyttigare frukost
De flesta av oss börjar dagen med att få i oss något i magen. Frukost är för många en väsentlig del av dagens energiupptag men ändå äter de flesta av oss frukost på rutin. Vi äter samma frukost dag in och dag ut eftersom det är lätt, enkelt och tryggt. När var senaste gången du funderade på vad du äter på rutin – och hur det påverkar dig?
Här är några av våra vanligaste frukostar och tips på hur du kan göra dem nyttigare!
1. Bröd
Välj istället: Rotfruktsbröd
Fördelar: Bröd har fått oförtjänt dåligt rykte. Med det sagt finns det nyttigare och mindre nyttiga varianter av frukostfavoriten och har du hälsan i fokus bör du välja ett bröd med nötter, frön och fullkorn. Eller varför inte ett rotfruktsbröd! Ett bra sätt att få i sig fiber redan till frukosten. Dessutom är den här typen av bröd riktigt gott att rosta.
Läs också >> Alla våra recept på bröd
2. Äggröra med stekt bacon
Välj istället: Rökt lax eller kalkonbacon
Fördelar: Lax är rikt på D-vitamin, magnesium och selen. Dessutom innehåller den flera nyttiga fetter, bland annat omega-3, som gör dig mätt länge. Kalkonbacon är både mer proteinrikt och smalare än vanlig bacon.
Läs också: 7 anledningar att äta ägg varje dag
3. Fruktyoghurt
Välj istället: Naturell yoghurt med egna bär
Fördelar: De allra flesta fruktyoghurtar innehåller tillsatt socker vilket är helt onödigt att äta till frukost. Välj istället naturell yoghurt och smaksätt med färska (eller frysta!) bär.
4. Pannkakor med vetemjöl
Välj istället: Bananpannkakor
Fördelar: Att vi generellt sett bör dra ner på mängden vetemjöl i vår kost är vida känt. Bananpannkakor har däremot alla rätt: det går snabbt att göra, är enkelt att förbereda, nyttigt och hur gott som helst. Ta 2-3 ägg och 1 st mosad banan. Rör samman med en gaffel. Klicka ut i plättar på en upphettad och smörad panna. Servera med färska bär och skivad banan.
5. Gröt med sylt
Välj istället: Egen sylt med chiafrön
Fördelar: Chiafrön är rika på bland annat magnesium, fiber, protein och omega-3. Du slipper tillsatser som traditionell köpsylt innehåller och får i dig flera nyttigheter i bären du smaksätter med.
Recept >> Så enkelt gör du din egen chiasylt!
6. Fruktjuice
Välj istället: Grönsaksjuice – och gör den själv
Fördelar: Frukt är givetvis inte onyttigt i sak, men att starta dagen med ett glas fruktjuice innebär att ditt blodsocker skenar iväg. Fruktsockret tas lättare upp i juice än om du äter en frukt. Börja istället dagen med en grönsaksjuice, full av vitaminer! Om du tycker att ett glas grönsaksjuice är svårt att vänja sig vid kanske en grönsaksshot mer är din grej?
Recept >> Evelinas uppiggande superjuice
7. Söt müsli
Välj istället: Egen granola utan socker
Fördelar: Det är stor skillnad på müsli och müsli. Vissa innehåller stora mängder socker medan andra är betydligt bättre. Men varför inte göra din egen och på så vis få den precis som du vill ha den? Granola är i princip samma sak som müsli fast ugnsrostad vilket många tycker ger en godare smak.
Recept >> Diadonnas nyttiga granola
8. Te med socker
Välj istället: Björksocker
Fördelar: Det bästa alternativet är givetvis att vänja sig av med socker i teet, men ett mellanting kan vara att byta ut det vita sockret mot björksocker. Björksocker heter egentligen xylitol och innehåller 40% färre kalorier än vanligt socker, har lägre GI-värde och är dessutom snällt mot tänderna.
9. Färskost med smak
Välj istället: Naturlig keso med örtsalt
Fördelar: Keso är naturligt proteinrikt och innehåller inga tillsatser. Krydda med örtsalt, basilika, chili eller varför inte citronzest?
Recept: Kesofrutti med björnbär & vanilj