Ann Söderlund: "Varför är det klart när mannen kommer?"
Det här reportaget är andra delen av artikelserien Låt en kvinna – ett samarbete mellan ELLE.se och Femina.se som belyser sexismen i Sverige och världen. Varje vecka publicerar vi en ny artikel i ämnet som, tyvärr, är ständigt aktuellt.
Den manliga orgasmen ligger fortfarande i fokus vid heterosex – varför är det så? Den här artikeln kallar vi Låt en kvinna komma, för det är hon värd.
Se tidigare delar i serien här!
* * *
Hur kan det, år 2017, vara viktigare att mannen kommer än kvinnan vid heterosex? Flera studier pekar nämligen på att det är just så.
Enligt en amerikansk studie från i år uppger endast 65 procent av heterokvinnorna att de får orgasm vid nästan varje samlag. För män är den siffran 95 procent.
Enligt samma studie får lesbiska kvinnor orgasm oftare än heterosexuella kvinnor. Bland homosexuella kvinnor svarade 86 procent att de nästan alltid får orgasm vid sex medan det bland heterosexuella alltså är 65 procent.
Det kallas för orgasmglappet, och det är ett glapp som bloggaren, journalisten och författaren Ann Söderlund känner igen sig i.
– Jag har många tjejkompisar som nästan aldrig får orgasm, men jag vet inte en enda killkompis som inte tar för givet att han ska få komma när han har sex, säger hon.
– I min eget sexliv har det också varit vanligare att killar har kommit än att jag har kommit, och då har jag ändå ganska lätt för att få orgasm.
Ann fick sin första orgasm med en kille när hon var tjugo år gammal – och det var en sensation, det mest underbara hon hade varit med om.
– Men nu har det varit orgasmtorka länge, det blir lätt så när man får två bebisar på två år. Jag sa nyligen till min kille att vi måste åka på orgasmhelg snart. Ta in på hotell och bara ligga. Det var länge sedan, jag längtar verkligen efter en riktig orgasm, säger hon.
Rent fysiologiskt är det inte svårare för kvinnor att få orgasm än män, men fortfarande är ”in-ut-sex” normen i de flesta heteroförhållanden och det är väldigt få kvinnor som kommer genom vaginalsex. De flesta behöver få klitoris stimulerad.
– Män är överlag rädda för fittan. Det finns ju män som basunerar ut att de fullkomligt älskar att gå ner på tjejer, som någon form av modern Zorn-typ. Men många män blir osäkra och vet inte hur det går till och vad som finns där nere. Och så är de rätt slöa, säger Ann.
I själva verket finns det ganska många likheter mellan klitoris och penis. Båda får stånd, alltså får en blodtillströmning vid upphetsning, men penisens stånd är lättare att se.
– Kuken finns ju där. Den ställer sig ju upp och det gör inte fittan på samma sätt. Men då är det återigen slött av männen att bara strunta i den. Jag tror att alla måste ta fittan lite mer på allvar.
Hon fortsätter:
– Varför ska det vara så att när mannen kommer är det klart? Det är ju helt sjukt! Männen har haft det så jävla göttigt som bara kan rulla av och vara klar. Men det handlar ju om att kvinnan historiskt sett har varit förpassad till passivitet, och vi kvinnor har en komplex och ”dubbelmoralig” historia. Vi får inte vara för våta och vi får inte vara för torra, allt är så tabubelagt, men samtidigt ska vi ligga där som kåta kråkor.
Ann Söderlund har nyligen spelat in ett program med Carina Berg och Christine Meltzer som ska visas på kanal 5 i vår och som handlar om kvinnans sexuella historia.
Så hur har historien sett ut?
– Fittan har en svår historia. Först kom kristendomen och då fick inte kvinnan njuta, för det var en synd. Och om hon blev gravid som ogift fick hon gå runt med en horluva och det sades bringa otur om man såg ”horan” i ögonen. Och sedan kom Darwin och sa att kvinnan ska vara passiv för att mannen ska vara djuret som kommer med sin sädestömning, och så Freud som påstod att klitoris var en outvecklad kuk.
För att nå jämställdhet i sänghalmen tror Ann att vi behöver börja med barnen. Vi måste sluta skambelägga små flickor som pillar med sin snippa, medan vi skrattar åt pojkar som pillar med sin snopp. Men hon tror också på bättre sexualundervisning i skolan, där man tar upp kvinnans erogena zoner och visar vad jämlikt sex är.
– Och så måste vi också bli bättre på att säga: ”Nej det där var inte skönt, gör nåt annat” till männen.