Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Ät mer nyttigt fett – och lev längre!

25 jan, 2016
AvMalin Karlberg
Öka ditt intag av nyttiga fetter om du vill ha ett långt och friskt liv. Det menar amerikanska forskare i en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
olja-som-halls-pa-sked

Vill du bättra på dina chanser att leva länge bör du äta mycket nyttigt fett, visar en ny amerikansk studie från Tufts University. Forskningsrapporten visar att en miljon dödsfall orsakade av hjärtsjukdomar världen över skulle kunna förebyggas genom att dra ner på onyttiga fettsorter och istället öka intaget av nyttiga fettsyror.

– Denna upptäckt betonar vikten av att göra upp med vår fettfobi. Vi uppskattar att nästan 50 000 personer bara i USA dör av hjärtsjukdomar varje år, på grund av ett för lågt intag av vegetabiliska oljor, säger studieförfattaren Dariush Mozaffarian från Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy.

Så vad är då nyttigt kontra onyttigt när det gäller fett? Fettdebatten pågår ständigt, men här är forskarnas definition:

Nyttigt fett:
Fleromättat fett, som finns i bland annat lax, sill, makrill, forell, sojabönor, tofu, solrosolja, solrosfrön och valnötter.

Onyttigt fett:

Mättat fett, som finns i kött och mejeriprodukter.

Transfett, som finns i bland annat processade och friterade livsmedel.

 

Missa inte att läsa:

Våra bästa recept med lax
Supermaten som stoppar hudens åldrande
Vegorätt – Sveriges första vegetariska matlagningsprogram

Annons