Barn till föräldrar som pratar mycket blir smartare
Vissa människor bara älskar att prata – det verkar inte finnas någon muteknapp. Härligt uppfriskande ibland, och lite påfrestande mellan varven. Men om du är småbarnsförälder är det onekligen en bra grej. Att barn utvecklar sitt ordförråd såväl som förmågan att uttrycka sig om vi pratar och interagerar mycket med dem är ingen nyhet, det finns det gott om forskning som påvisat tidigare.
Men den här studien från University of York visar att vi inte ens behöver prata direkt till barnet för att få effekt. Det räcker att ditt barn lever tillsammans med vuxna som är väldigt verbala för att utveckla även icke-verbala förmågor i högre grad än andra barn. För små kastruller har onekligen stora öron – om än mycket selektiv hörsel.
Största studien av barn i hemmiljö hittills
Forskarna fick en unik insikt i 107 förskolebarns liv genom att fästa pyttesmå mikrofoner på deras kläder. Genom att sedan lyssna på hur barnen (mellan 2 och 4 år gamla) och deras föräldrar interagerade och diskuterade kunde de sedan analysera konversationerna i olika nivåer.
Studien är den hittills största ”naturliga” observationen av små barns hemmiljö och formatet gav forskarna en möjlighet att ta del av okonstlade samtal och reaktioner. Föräldrarna ombads också att göra vissa aktiviteter ihop med sina barn, som att rita, härma och koppla samman, för att testa barnens kognitiva förmågor.
Starkt samband mellan antalet ord och kognitiva förmågor
Man fann ett starkt samband mellan antalet vuxna ord barnen hörde och deras kognitiva förmågor. Genom att prata med sitt barn på samma sätt som man pratar med en vuxen tränas alltså inte bara talet, utan även barnets resonemangsförmåga samt matematiska färdigheter.
Och det ska börjas i tid:
– Föräldrar som pratar tillbaka engagerat redan när bebisen jollrar ger barnet positiv förstärkning. Prata som vanligt, gärna strax ovanför barnets nuvarande språkliga nivå och var inte rädd för att använda längre meningar och flera olika typer av ord, menar logopeden Jim Gustafsson.
Forskarna studerade även olika uppfostringsmetoder
När man ändå hade möjligheten att ta del av familjernas naturliga samtal passade man också på att analysera vilken påverkan olika typer av föräldraskap och uppfostringsmetoder hade på barnen. Inte helt otippat kom man fram till att föräldrar som var lyhörda och uppmuntrade sina barn till att utforska och ge utlopp för sina känslor hade barn som var mindre rastlösa, aggressiva och olydiga.
Källa: University of York
Bildkälla: TT