Ben & Jerry’s Cookie Dough i påse – utan glassen
Alla som äter Ben & Jerry’s Cookie Dough mest för att få äta kakdegen, upp med en hand! Jo, vi är många som gör det. Men tänk då om de här degbitarna gick att få tag på utan omvägen via glass. Men vänta, de gör ju det!
Innan du jublar alldeles för högt ska vi berätta att de inte finns i Sverige, bara i USA. Och bara under en begränsad tid. Men om du ska till USA inom kort kan du ju bunkra.
Påsarna med Cookie Dough Chunks finns i tre varianter: Peanut butter chocolate chip, Chocolate chip och Vegan chocolate chip.
– Fansen ha efterfrågat “bara bitarna” ett tag nu, säger, Jody Eley, utvecklingschef på Ben & Jerry’s till People inför lanseringen.
Baka egen cookie dough
Nu finns ju alltså inte godsakerna i Sverige och om du inte har planer på en USA-resa får du helt enkelt göra egen cookie dough. Helt ärligt är det både billigare och kan bli godare eftersom du kan anpassa smakerna efter precis din smak.
Du har säkert smakat på vanlig kakdeg och tyckt att det har varit gott, men om du ska göra kakdeg och inte har en tanke på att grädda den i ugnen kan du tänka på några småsaker:
- Om du använder ägg i degen, se till att det är svenska ägg eftersom de är salmonellafria och riskfria att äta råa.
- Ha inte bakpulver i degen. Det behövs liksom inte.
- Försök att ha tålamod och låt degbollarna svalna i kylen eller frysen innan du äter dem. Alltså, försök.
Recept på Chocolate chip cookie dough
(En rejäl sats till många, eller till dig själv om du blivit dumpad)
Du behöver:
2 ½ dl farinsocker
0,5 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 ½ tsk vaniljextrakt (Det går att använda vaniljsocker, men det blir en kraftigare smak med extrakt)
5 dl vetemjöl
2 msk mjölk (Eventuellt mer om degen känns torr)
2 dl chocolate chips eller drops (Kan vara knepiga att få tag på. Det går att beställa på nätet, med det går också bra att krossa en chokladkaka)
Gör så här: Vispa ihop det rumsvarma smöret med sockret (båda) tills det är fluffigt och ljust. Blanda ner vanilj och salt. Rör ner mjölet, lite i taget tills allt är blandat. Rör till sist ner mjölken för att få rätt konsistens på degen. Rör ner chokladen.
Rulla degen i små bollar (ja, små, det är godare att äta många små än en stor jätteboll) och kyl dem i kylskåpet eller lägg dem i frysen. De förvaras bäst i frysen, då håller de längre och så är de godast när de är lite hårda.
Om du vill kan du mosa ner kakdegsbitarna i vaniljglass så har du skapat din egen cookie dough-glass.
Foto: TT