30, 40 eller 50? Så sparar du bäst till pensionen – utifrån din ålder
Att pensionsspara behöver varken vara svårt eller dyrt. Små insatser nu kan göra enorm skillnad för din pension längre fram! Här tipsar Felicia Schön, privatekonom på Avanza, om hur du får ut så mycket av din framtida lön som möjligt, baserat på din ålder.
Kom igång med pensionssparandet i 3 enkla steg hos Avanza
Så mycket kan dina pengar växa
Vid 300 kr i månaden kommer:
- 30-åringen att få 520 000 kr extra i pension
- 40-åringen att få 240 000 kr extra i pension
- 50-åringen att få 94 000 kr extra i pension
Vid 1 000 kr i månaden kommer:
- 30-åringen att få 1 720 000 kr extra i pension
- 40-åringen att få 790 000 kr extra i pension
- 50-åringen att få 310 000 kr extra i pension
*Om man räknar med 7 procent i årlig avkastning på börsen fram tills 65-årsdagen.
25–35 år: tänk såhär!
Kanske har du precis kommit ut i arbetslivet eller jobbat ett par år. Toppen, då har du alla chanser att påverka din pension till max!
– Ju tidigare du börjar spara, desto bättre. Det räcker med små summor, i sparkalkylatorn kan du räkna ut hur mycket pengar bara några hundralappar i månaden kan bli i längden om du investerar på börsen, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.
Långsiktigt sparande har bäst chans att växa i aktiefonder.
– När du är i 20- eller 30-årsåldern har du lång tid på dig att pensionsspara och då är 100 procent aktiefonder det bästa valet. Visst svänger de mer i värde men det spelar mindre roll eftersom du ändå inte ska ta ut pengarna nu. Aktiefonder med högre risk har gett bäst avkastning över tid historiskt. Se även till att hålla avgiften låg när du väljer fonder. En indexfond ska till exempel inte kosta mer än 0,3 procent i fondavgift.
35–45 år: tänk såhär!
Nu har du antagligen hunnit etablera dig i arbetslivet – men det är fortfarande minst 20–30 år kvar till pensionen. Därför kan du med fördel investera ditt sparande i aktiefonder, så att pengarna får de bästa förutsättningarna att växa så mycket som möjligt.
För att maximera din framtida lön, utan att spara mer, så är det smart att se över vilka avgifter du betalar.
– Har du kollektivavtalad tjänstepension är avgifterna redan låga. Har du icke-kollektivavtalad tjänstepension däremot så finns det en hel del aktörer som tar ut höga avgifter som kan äta upp stora delar av ditt sparande helt i onödan, säger Felicia Schön.
För att du ska slippa onödiga avgifter har Avanza tagit fram Pensionsjakten. Med Pensionsjakten kan du hitta och flytta dina gamla pensioner till Avanza (och spara stora summor pengar som du kan spendera på roligare saker än avgifter).
Har du gamla pensionspengar som är fast i höga utgifter? Testa Pensionsjakten här!
45–55 år: tänk såhär!
Pensionen börjar smått närma sig, men det finns fortfarande gott om tid att låta pengarna växa till max. Ett misstag många gör är att flytta alla pensionspengar till räntefonder med låg risk och missa värdefull avkastning. Än är det ju minst 10-20 år kvar till pensionen och över tid har aktiefonder gett bäst avkastning. Enligt privatekonomen Felicia Schön är det smart att investera majoriteten av sparandet i dessa.
– Satsa på att spara i några fonder på breda marknader. En globalfond och en Sverigefond är en bra bas i sparandet.
Du som är sen 60-talist eller äldre kan börja planera i 5- eller 10-årsplaner framåt.
– Under åren som pensionär tas pengarna inte ut i klumpsumma. Placera pengarna du vill använda inom 5–10 år i trygga ränte- eller blandfonder och låt resten växa i breda aktiefonder, tipsar Felicia.
Checklista för en bättre pension
Visste du att ditt förhållande och din arbetsplats kan påverka din pension i högsta grad?
Checklista på arbetsplatsen
- Arbeta heltid så mycket du kan, då pensionen påverkas av hur stor inkomst du haft genom livet.
- Se till att ha tjänstepension – har du inte det så behöver du spara minst 4,5 procent av din inkomst till pensionen privat.
- Löneväxla om du tjänar över 51 300 kronor per månad.
Checklista i förhållandet
- Föräldraledighet och VAB påverkar pensionen negativt.
- Dela så lika som möjligt på dessa.
- Kompensera annars den som varit hemma mest och avsätt pengar till dennes privata pensionssparande.
Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.