Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Därför bör du aldrig använda bakplåtspapper – 5 anledningar!

03 dec, 2017
AvRebecca Wictor
FotografTT, PEXELS
Många skulle nog kalla det ett av kökets viktigaste verktyg. Men bakplåtspapper kan vara direkt farligt för dig och din familj.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariskaBrand logo
Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariska

Även om det underlättar arbetet i köket, gör du nog bäst i att sluta använda bakplåtspapper. Ämnet som används för att ytbehandla och göra pappret vattenavvisande är nämligen skadligt för dig. Här är fem anledningar till varför du bör undvika produkter med högfluorerade ämnen(PFAS):

1. Kan öka risken för missfall

2. Cancerframkallande

3. Kan påverka immunförsvaret

4. Hormonstörande

5. Svårt att bryta ner och därför dåligt för naturen

Så undviker du högfluorerande ämnen

Köp svanmärkta produkter. De får nämligen inte innehålla fluorerade ämnen. Det finns bland annat Svanenmärkt bakplåtspapper som inte innehåller skadliga ämnena.

När du köper hem pizza, ät inte direkt ur kartongen utan lägg upp pizzan på en tallrik.

Undvik mikropopcorn – poppa i gryta istället.

Undvik non-stickbeläggningar (som teflon) i köket, använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutjärn.

Undvik att köpa annan textil som är smutsavstötande, som heltäckningsmattor och soffor. En soffa med tvättbart överdrag är oftare utan dessa kemikalier.

Läs även: 8 vardagsprodukter du bör sluta använda direkt

Källa: Naturskyddsföreningen
Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons