Därför bör du se upp när du dricker alkohol i solen
Det är inte bara en baksmälla du riskerar när du tar dig några drinkar i solen. Om temperaturen är hög riskerar du betydligt värre saker. Därför är en iskall öl eller några glas svalkande rosé inte någon strålande idé när solen gassar.
Alkohol är starkt vätskedrivande. Om du är väldigt varm och svettig, och samtidigt dricker alkohol, kan du drabbas av vätskebrist. Tecken på vätskebrist är huvudvärk, yrsel och hjärtklappning. Du känner dig trött och matt.
Tänk också på att alkoholen leder till att man måste kissa mer. Det handlar inte enbart om att mer vätska in betyder mer vätska ut. Vid intag av alkohol rubbas produktionen av ett hormon som heter ADH vars uppgift är att hålla igen på urinmängden för att bibehålla kroppens vätskebalans. Efter ett par glas minskar ADH-produktionen och du kissar ut mer vätska än du får i dig – farligt i värmen!
Släck törsten med vatten – inte alkohol
Alkohol påverkar i stort sett alla organ i kroppen och kroppstemperaturen kan påverkas. När svettdroppar på huden avdunstar får vi en kylningseffekt i kroppen. Men alkoholen kan rubba denna temperaturreglering vilket kan leda till solsting eller värmeslag. Var extra försiktig med alkoholen om du ansträngt dig fysiskt innan och redan är varm och svettig. Släck törsten med vatten!
Alkohol stimulerar även hudens ytliga blodcirkulation. Det gör att huden svullnar och blir känsligare för ultraviolett strålning från solen. Sitter man och dricker i solgasset får man vara extra försiktig. Det finns risk att man glömmer att skydda sig och inte tänker på att söka skugga.
Att tänka på om du dricker alkohol i värmen:
• Sitt inte i solen, slå dig ner med en drink i skuggan i stället.
• Drick inte för att släcka törsten.
• Undvik att festa loss under dagens varmaste timmar, mellan klockan 12 och 15.
• Drick mycket vatten för att kompensera vätskeförlusten som alkoholen ger upphov till.
Källor: Systembolaget.se. Netdoktor.se. Metro.co.uk