Därför får du torra ögon – och så slipper du problemet
De allra flesta av oss har nog upplevt det någon gång, att ögonen känns grusiga, blir röda eller bränner. Problemen kan komma och gå, men är vanligare i vinterkyla och den extra torra inomhusluften.
Till en början kanske vi tror att vi bara fått in skräp, så vi petar och sköljer för att få bort det som skaver. Men det finns en rad faktorer som kan orsaka problemen. Bland annat kan det vara ett ålderstecken, eller orsakas av miljön du vistas i.
Bo Hedqvist är ögonläkare i Kungälv och vittnar om att livskvaliteten kan försämras mycket av krånglande ögon. Gå därför inte med irritationen för länge.
– Är det tårkörtlarna som producerar för liten mängd tårvätska, eller vätska med för dålig kvalitet, blir ögonen torra. Det kan du lindra bra med ögondroppar, säger han.
Läs mer: Karin Adelsköld om utmattningen: ”Jag har jättejättelångt kvar”
Till en början kan problemen vara svåra att definiera och över huvud taget förstå. Ögonen skaver, kliar eller så blir blicken svår att fokusera. Hos en del kan symtomen försvinna tillfälligt och sedan återkomma. Många går till optikern för att de tror att de fått synfel om skärpan blir dimmig.
– I många fall går det att koppla torra ögon hos kvinnor till klimakteriet. Det beror på att produktionen i alla kroppskörtlar naturligt tappar farten ju äldre vi blir. Även tårkörtlarna. Också testosteron påverkar slemhinnorna, och det lilla testosteron som kvinnor har försvinner i övergångsåldern, säger Bo Hedqvist.
Även motsatsen – rinnande ögon – kan ha med tårvätskan att göra. Då innehåller den för lite fett och kan inte jobba som den ska. Det kompenserar ögonen med att producera ett överskott av tårar.
Läs mer: Bodil Jönsson – Därför ska vi jobba 2 timmar om dagen
Är det då skadligt med för lite eller försämrad tårvätska? Ja, om ögonen är torra länge så kan hornhinnan få fläckar och skadas. Resultatet blir att man lättare bländas av ljus. Detta går att läka med bra ögondroppar eller med en så kallad bandagelins, som skyddar hornhinnan från uttorkning.
Dessutom är det klokt att fundera på om du påverkas av torra eller dammiga miljöer omkring dig. På arbetsplatser med torr luft och mycket datorarbete har studier visat att så många som en av tre har problem med torra ögon.
– Vi människor är ursprungligen konstruerade för att leva i 25–30 graders temperatur och med hög luftfuktighet. Men på våra breddgrader blir luften alldeles för torr, särskilt på vintern.
Läs mer: 7 tips som får dig att sova bättre
Vad kan man göra om ögonen börjar krångla?
Om du tror att torrheten beror på vissa miljöer, undvik om möjligt att vistas där. Och prova ögondroppar. På apoteket finns en uppsjö av receptfria tårersättningsmedel. Fråga apotekspersonalen om råd.
Tillskott av omega3 har också visat sig kunna lindra torrhetsbesvär, genom att de förbättrar kvaliteten på sekretet från körtlarna i ögonlocken. På så vis kan man få bättre fungerande tårfilm.
Läs mer: Kvinnor bör gå tidigare från jobbet – detta är anledningen!
Om du inte märker skillnad efter några veckor med ögondroppar, sök ögonläkare. Irritation i ögonen kan också orsakas av sjukdomar eller vara biverkningar av mediciner och behöver i så fall utredas.
Här är några av de vanligaste anledningarna till att du blir torr i ögonen:
- Miljö och livsstil
- Rökning
- Koncentrerat jobb framför datorn
- Torr luft hemma eller på jobbet
- Medicinska orsaker
- Åldern, och förmågan att producera tårvätska
- A-vitaminbrist
- Sjukdomar som Parkinsons, diabetes eller lupus
- Sköldkörtelproblem
- Graviditet
- Rosacea
- Biverkan av olika läkemedel
Källa: doktorn.com
Av Anna Björe
Bild Shutterstock
Artikeln är ursprungligen publicerad i Femina nr 1/2017.
Läs mer:
Lider du av sköldkörtelproblem? Här är symtomen du ska ta på allvar
11 tecken på att du dricker för lite vatten
Så kan du slippa karensdagarna om du har PMS