Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Föräldrar har svårt att prata pengar med barnen - fler unga blir skuldsatta

21 jun, 2021
AvAnna Björe
Fotografmartin bohm
Magdalena Kowalczyk
Många oroar sig för hur deras barn ska klara sin ekonomi när de växer upp. Samtidigt blir allt fler unga skuldsatta. - Behovet av kunskap om pengar och ekonomi är stort, säger Magdalena Kowalczyk från Lyxfällan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Molly Sandéns olika stilresor genom årenBrand logo
Molly Sandéns olika stilresor genom åren

Mycket av det som rör vår privatekonomi har förändrats de senaste tio-femton åren. Numera sköts det mesta digitalt. Rena kontanter är sällsynta och för dem som växer upp kan det här bli ett problem. Du kan köpa prylar, låna pengar och skaffa abonnemang med några knapptryckningar på telefonen. Pengar är i dag bara några siffror på en display.

Föräldrarna vet heller inte hur de ska lära sina barn om pengar och pengars värde. De tycker inte att de har tillräcklig kunskap om ekonomi för att förklara att man måste prioritera vad man lägger pengar på. Det visar en undersökning av Novus som gjorts på uppdrag av inkassoföretaget Alektum Group.

Annons

Konsumtionslånen ökar bland unga

Samtidigt med pengars fysiska försvinnande och osäkerhet kring ekonomi bland föräldrar ökar konsumtionslånen bland unga. Kronofogdens statistik visar nu att största ökningen av ansökningar om skuldsanering finns i åldersgruppen 18 till 30 år.

Magdalena Kowalczyk, civilekonom från Handelshögskolan, programledare för Lyxfällan och tidigare Athena i Gladiatorerna, är inte förvånad över att unga får problem med sin ekonomi.

-Det är inget nytt. Om vuxna inte alltid klarar att hålla koll på sina pengar, hur ska då barn och ungdomar kunna det? Avsaknaden av fysiska kontanter är ett av flera problem. Barn är av naturen inga teoretiker och digitala pengar blir bara ett abstrakt begrepp när de inte går att se och ta på, säger hon.

- Barn och unga har heller inte ett färdigutvecklat konsekvenstänk. De köper gärna godis eller spel för hela månadspengen och inser inte att de då blir panka sedan. Att nya pengar inte fylls på automatiskt på kontot eller kortet är upp till oss vuxna att förklara för dem så att de förstår.

Annons

Börja prata pengar tidigt med barnen

Fallgroparna för konsumenter, unga som gamla, är många och det gäller att vara påläst för att inte gå vilse bland alla erbjudanden. Säljare ringer upp och använder aggressiva metoder och avtal ingås på oklara grunder. Att allt ska betalas med pengar som ska tjänas in är lätt att glömma i stunden, inte minst för en ung person.

Magdalena Kowalczyk uppmanar föräldrar att börja prata med sina barn om pengar redan när de är små. Förklara med hjälp av chokladpengar eller monopolsedlar eller vad man nu har hemma. Visa att pengarna tar slut om man inte fyller på med mera och olika sätt för att tjäna pengar. Ge barnen en sund inställning till pengar redan från barnsben, för det är då vanorna för livet grundläggs.

-Vi måste göra det naturligt att prata om pengar och ekonomi i vardagen. Visserligen ingår privatekonomi i undervisningen i skolan, men det är en på tok för liten del i läroplanen om du frågar mig. Kunskapsglappet hos unga är stort, det är uppenbart, och vi måste göra något åt det, säger hon.

Annons

Praktiska övningar för att lära barn ekonomi

För att kunna påverka kommande generationer och ge dem sunda värderingar kring ekonomi är Magdalena ambassadör för det nya initiativet Pengapeppen som ska hjälpa föräldrar att prata pengar med sina barn.

På gratissajten pengapeppen.se som lanseras 23 juni finns tips och råd, men också utmaningar och praktiska övningar som föräldrar kan göra tillsammans med barnen.

-Barn behöver mer kunskap om ekonomi i stort och förberedas för vuxenlivet, som ibland är lite tufft, svårt och tråkigt. Då är det viktigt att de får lära sig mer och på sätt som de kan ta till sig, varför inte med lite färg, form och ett leende, säger Magdalena Kowalczyk.

Det här har föräldrar svårt att förklara om ekonomi för sina barn

– Värdet av pengar i ett allt mer kontantlöst samhälle.

– Att man måste prioritera vad man lägger pengar på.

– Att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar.

– Frågor om lån, skulder och räntor.

– Vikten av sparande.

– Hur inkomster och utgifter hänger ihop.

– Att kortet inte alltid innehåller lika mycket pengar.

– Att man inte har råd med något.

Källa: Novus och Alektum Group

Annons