Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Så här mycket pengar behöver du ha i buffert för att klara en kris

25 maj, 2021
AvMoa Långbergs
Fotograftt / kaspars grinvalds
Kvinna med finansiella problem
Vardagsbufferten är krockkudden i ekonomin. Blir du arbetslös, går tvättmaskinen sönder eller bilen behöver fixas – då tar bufferten smällen. Men hur mycket pengar behöver du ha på kontot för att klara dig?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så mycket behöver du ha i buffert - för att klara en krisBrand logo
Så mycket behöver du ha i buffert - för att klara en kris

8 av 10 svenskar uppger att de sparar regelbundet enligt en ny undersökning från Sifo. Samtidigt skulle mer än en halv miljon svenskar inte klara av en oförutsedd kostnad på 20 000 kronor utan att ta ett lån eller sälja något. Hur kommer det sig att så många saknar en ekonomisk krockkudde?

En förutsättning för att lyckas spara ihop en bra vardagsbuffert är att ha koll på inkomsterna men framförallt också på utgifterna. Vet du var dina pengar går blir det också enklare att dra ner och göra rätt prioriteringar för att fylla sparkontot.

Ta hjälp av en budgetmall

På internet finns många olika budgetmallar du kan utgå ifrån. När du ska komma igång kan det vara bra att börja med en enkel budgetmall som inte är alltför detaljerad. Sedan kan du förändra och bygga på budgeten så att de olika kategorierna passar din situation.

Annons

Budgeten kommer inte bli perfekt första gången. Tänk på budgetarbetet som ett detektivarbete där du letar efter bortglömda ställen dit dina pengar försvinner. Genom att upptäcka hur du spenderar dina pengar kan du också få insikter i hur du prioriterar i ditt liv som kan vara användbara och ge insikter även utanför din ekonomiska planering.

Tre månadsutgifter på kontot

För att klara av ekonomin om du eller din partner blir sjuka eller arbetslösa, något går sönder i hemmet eller om ni kanske ska separera är det smart att ha omkring tre månadsutgifter stående på ett sparkonto.

– Buffertsparande borde vara av högsta prioritet för alla. Det ger en psykologisk trygghet. När man har säkrat sin buffert är det dags att prioritera sitt lång- och kortsiktiga sparande, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.

Så här fördelar du sparpengarna

Funderar du på hur du ska fördela sparpengarna? Om du ännu inte har tre månadsutgifter på plats på kontot är det den bufferten som är högsta prioritet. Då rekommenderar Magnus Hjelmér att nya sparpengar fördelas enligt den här principen:

Annons

Buffertsparande – 60 procent

Kortsiktigt sparande – 20 procent

Långsiktigt sparande – 20 procent

När bufferten är på plats kan du fördelar nya sparpengar på det här sättet:

Buffertsparande – 0 procent

Kortsiktigt sparande – 40 procent

Långsiktigt sparande – 60 procent

Annons