Ellen Bergström öppnar upp om sitt alkoholmissbruk: ”Det gör ont”
Alkoholkonsumtionen bland barn och unga sjunker stadigt – och Folkhälsomyndighetens senaste mätning visar till och med att dagens skolungdomar är den nyktraste generationen någonsin. Glädjande statistik och hoppingivande för framtiden – men samtidigt inte verklighet för alla.
En stor andel av svenskarna bedöms nämligen ha riskabla alkoholvanor, och en av de som varit drabbad är skådespelerskan Ellen Bergström. Redan i september 2016 berättade hon om hur alkoholen tagit kontroll över hennes liv och om hur svårt hon tyckte att det var att tacka nej till att dricka. Drygt två år senare, hösten 2018, publicerade Ellen Bergström en video på Instagram där hon berättade om sina alkoholproblem. Hon sa att hon vägrade fortsätta skämmas – och att hon sedan ett halvt år tillbaka faktiskt hade varit nykter. I skrivande stund har videon visats över 250 000 gånger och överösts med hyllade kommentarer och hejarop.
Firar ett år som nykter – och peppar andra
Nu har det gått sex månader sedan videon publicerades och Ellen Bergström har alltså varit nykter i ett helt år. Något hon med glädje uppmärksammande på sitt Instagramkonto i går:
”Nykter i 1 år. NYKTER i 1 ÅR!? Aldrig hade jag trott att jag skulle kunna skriva den meningen. Men det är sant, och jag är så jäääävla stolt och glad för det! Och tack till Niclas Lij som utan att blinka var med mig på resan och ba: ”Jag kör nyktert med dig, jag behöver inte alkohol i mitt liv”. Det är så sant. Ingen ”behöver” alkohol i sitt liv”, skrev hon då.
Ellen Bergström berättade också om sin kamp mot alkoholen och sitt år som nykter i SVT-programmet Morgonstudion:
– Det är jättestort för mig, att vara nykter i ett helt år är nästan overkligt. Jag har försökt att sluta dricka tidigare, men inte klarat av att vara nykter i mer än en eller två månader.
Efter programmet la skådespelerskan upp ett nytt inlägg på Instagram där hon mer utförligt berättade om sin resa mot att bli nykter. Ett öppet och ärligt inlägg om skammen som kommer med ett missbruk och hur förnekelsen successivt tar över förståndet – men också om hur viktigt det är att man tar tag i problemet, att det går att bli fri från sjukdomen – och att man verkligen inte behöver skämmas:
Foto: TT