Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Experten: Så får du semesterkassan att hålla länge

31 maj, 2018
AvMalin Ny
Sommar, sol - och skyhöga utgifter. Hur får man egentligen semesterkassan att hålla längre än två veckor? Experten Elin Helander delar med sig av sina bästa tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du har sparat ihop till en semesterkassa och ser fram emot en lång och skön sommar utan en tanke på amortering och räkningar. Att ha koll på sommarekonomin är dock lättare sagt än gjort – resor och soligt väder innebär att det kan vara svårt att få semesterpengarna att räcka länge.

Läs även: 7 misstag som hindrar dig från att spara pengar

Varför är det då så svårt att hålla i pengarna så fort solen är framme? Elin Helander, kognitionsvetare som arbetar med sparappen getdreams.com och även är författare till boken ”Hjärnkoll på pengarna”, har en förklaring.

– Hjärnan är skapt för att vi ska må bra här och nu och söka belöning, att vi ska må bra. Oftast strävar vi emot det genom att försöka att röra på oss och att inte äta så mycket socker till exempel, men på semester går vi oftast helt in i unna-mentaliteten. När vi tar semestern tar vi semester från allt – man bryter på sina vanliga rutiner och då spenderar man också mer pengar.Vi unnar oss att vara spontana, reashoppa när vi är ute och reser och att unna oss nya saker.

Annons

Ett vanligt pengamisstag på semestern är till exempel att vi inte tänker på att spontana småutgifter kan bli stora i längden – vi hänger på uteserveringar, tar ett par glas vin och plötsligt ryker det någon hundralapp här och där utan att vi tänker särskilt mycket på det. Till slut kanske vi har lagt över 1 000 kronor på alkohol och snacks trots att vi inte räknade in det i semesterbudgeten från början.

Prenumerera på Femina

För att få semesterkassan att hålla längre tipsar Elin Helander därför om att tänka efter innan semestern börjar och fråga sig själv – vad vill jag göra i sommar och vad är viktigt för mig?

Annons

– Lista vad det är du vill göra på semestern, till exempel gå på festival eller att åka och campa, och tänk över hur mycket pengar du kommer att behöva lägga undan för det. Sätt sedan undan det på ett speciellt konto som inte är kopplat till kortet, då har du öronmärkt de pengarna och det blir svårare att agera impulsivt.

– Tänk också på vad du måste göra för att spara på pengar. Att spendera pengar och att shoppa är en social aktivitet och då kanske det känns tråkigt att behöva tacka nej när en kompis frågar om man vill följa med och ta ett glas vin. Då gäller det att kompensera och till exempel själv föreslå att ni ska ses hemma hos någon istället för att gå ut.

Räkna gärna för högt än för lågt om du vill slippa snåla på din semester. Spara gärna ihop till en buffert innan – en där du har råd att vara spontan och kan hänga med när en vän föreslår en aktivitet.

– Ett tips är att redan nu lägga undan 50 kronor varje dag fram till semestern. Det är en enkel sak att göra och då har du en liten buffert till uteserveringshäng, till exempel, avslutar Elin Helander.

Foto: IBL

Läs även:

10 drömöar i Grekland

8 sätt att äta billigare – och få mer pengar över!

Annons