Experten: Så hårt får din kropp jobba för att du ska bli kär
Vi vill gärna tänka oss kärlek som något spontant och oförklarligt där starka känslor pumpas ut ur hjärtat till alla celler i kroppen. Men det är faktiskt hjärnan som spelar huvudrollen. På bara några få sekunder sker ett flertal komplexa kemiska reaktioner som avgör hur vi reagerar på en annan person.
Läs också: 8 tecken på att personen du dejtar inte är redo för ett förhållande
Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, hjälper oss reda ut vad som händer i kroppen när du blir kär i någon.
Vad är kärlek?
– Kärlek kan beskrivas på flera sätt. I grunden är kärlek en reaktion på en annan individ, bestående av kemiska reaktioner där hjärnan skickar ut signaler som ger kraftiga känslor av njutning. För de flesta av oss är kärlek framför allt en oerhört stark känsla och forskare fastslår numera att förälskelsen kan liknas vid en drog och att vi absolut kan se likheter mellan förälskelse och ett drogberoende vid analys av hjärnan, säger Ynette Gustavsson.
Vad händer i kroppen när man blir kär?
– Massor! Händerna kan börja svettas, talet påverkas, musklerna skakar lätt, pulsen ökar och vi får svårt att koncentrera oss när vi är nära någon vi tycker om. Vi bokstavligen känner hjärtat slå. Genom att mäta hjärnans aktivitet förknippat med kärlek har man kunnat påvisa system som spelar stor roll, som exempelvis vårt belöningssystem, en evolutionärt gammal del av vår hjärna.
Läs även: Så vet du om du har en osund relation till kärlek – 8 tecken!
Att kärlek kan uppstå vid första ögonkasten är tyvärr en överdrift. Kärlek delas ofta in i tre stadier: Lust, förälskelse och tillgiven kärlek. Dessa tre stadier är starkt kopplade till kemiska substanser i våra kroppar och påverkar hur vi reagerar på en annan person.
1. Lust är att känna en stark sexuell attraktion till någon och drivs främst av hormonerna testosteron och östrogen. Förvisso tillverkas dessa hormoner inte i hjärnan, men det är hormoner från hjärnan som stimulerar produktion av både testosteron och östrogen hos kvinnor och män. Dessa hormoner, främst testosteron hos både kvinnor och män, skapar en sexuell lust, livsavgörande för vår reproduktionsförmåga och ett tydligt exempel på hur evolutionen behövt lust för överlevnad.
2. Förälskelse är en mycket stark reaktion styrd av signalsubstanserna dopamin, noradrenalin och serotonin som hittas i hjärnan. Även om vi mycket väl kan känna stor lust för någon vi är förälskade i, kan dessa två stadier infalla oberoende av varandra. Balansen mellan dopamin, noradrenalin och serotonin styr vårt välbefinnande och påverkar bland annat blodtryck, kroppstemperatur, sömn och aptit. När vi blir förälskade rubbas alla dessa delar och vi kan uppleva rodnande kinder, låg aptit, dunkande hjärta och ett minskat behov av sömn. Vi får koncentrationssvårigheter och den vi är förälskad i upptar våra tankar.
3. Kärlek, tillgivelse, är det stadie som skapar långa relationer. Lust och förälskelse varar oftast i månader till år och står för passion och romantik. Kärlek styrs främst av oxytocin och vasopressin – hormoner som utsöndras för att bland annat skapa band mellan förälder och barn. Hos bland annat oss människor verkar systemet utvecklats något mer än hos andra däggdjur och vi kan därmed känna kärlek och vänskap, två byggstenar för en långvarig relation.
Läs även: Det finns 4 typer av kärlekspar – vilken är ni?
Skulle man kunna påverka någon till att bli kär i en?
– Kärleken är väldigt komplex och styrs av flera faktorer, så det lär nog dröja innan vi kan hävda att vi med hjälp av något preparat skulle kunna påverka vem vi blir kära i, säger Ynette Gustavsson.
Finns det några attribut som kan avgöra vem man blir kär i?
– Det finns idag många teorier om vad som avgör vem vi attraheras av. Vissa forskare menar på att lukten spelar en stor roll vid val av partner då människans kroppslukt innehåller kemiska signaler som ger information om vårt immunsystem. Vi skulle då omedvetet föredra en partner med ett immunförsvar som komplimenterar vårt eget för att säkra ett starkt immunförsvar hos avkomman.
Även yttre attribut är avgörande för vilken partner vi väljer och evolutionen är ofta en förklaring. Ungdom förknippas ofta med attraktion och det kan förklaras med möjligheten till fortplantning. Flera andra synliga kriterier styr val av partner enligt forskare, så som långt hår, jämn hy, en stark kropp och symmetri. Men det slutar inte där, både beröring, hörsel och smak verkar enligt studier påverka våra känslor för den andra partnern.
– Kärlek kanske inte låter så romantiskt när man bryter ner det i dessa beståndsdelar, men tänkt då på hur fantastisk vår kropp är och hur många delar som jobbar i din kropp för att bestämma om personen framför dig är rätt för just dig!
Slutligen – kan choklad höja sexlusten?
– Choklad är en delikatess som sedan länge är förknippat med kärlek, romantik och lust. Choklad har också ett legendariskt rykte om sig att vara ett kraftfullt afrodisiakum. Det beror på att choklad innehåller koffein, teobromin och tryptofan – ämnen som gör att man känner sig bekväm och glad. Fenyletylamin är ett annat ämne som finns i choklad och som kroppen själv tillverkar i stora mängder när vi är förälskade och som kan ge känslan av både glädje och eufori. Så visst när vi känner oss glada och lyckliga så kan det ju vara så att även sexlusten ökar, förklarar Ynette.
Läs även: 13 saker du inte visste om choklad
Men funderar du runt en alla hjärtans dag present så kanske du ska välja något annat än choklad! Enligt en undersökning från Svensk handel 2016 så är det färre än en av 25 som gillar att få en chokladask på Alla hjärtans dag. Satsa därför på något mer personligt.
Foto: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.
Läs även: Så håller Jenny Strömstedt kärleken vid liv: ”Man måste fortsätta att vara nyfiken”