Fisk- och skaldjurstallrik
(4 personer)
400 g torskrygg
salt och peppar
några nypor strösocker
8 pilgrimsmusslor
2 endiver
2 salladslökar
smör till stekning
16–20 räkor, handskalade
1 msk mycket finskuren färsk ingefära
75 g smör
1/2 dl japansk soja
Till servering:
ev bröd
Beredning: Krydda torsken med salt, peppar och socker. Salta och peppra musslorna. Dela endiverna och grilla på medelvärme i en grillpanna, 5–7 min. Skär salladslöken fint. Hetta upp en klick smör i en stekpanna. Lägg i fisk, musslor och räkor. Stek musslorna och räkorna på rätt hög värme, ca 30 sek på var sida. Låt torsken steka i ytterligare ca 1 min. Vänd på fisken och låt steka på eftervärmen i ca 2 min. Lägg upp endiverna på varma tallrikar. Fördela fisk och skaldjur över. Dekorera med salladslök och ingefära. Öka värmen i stekpannan, lägg i smöret och fräs tills det skiftar mot brunt. Dra bort från värmen och tillsätt sojan. Ringla sojasmöret över fisk och endiv. Servera.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM