Frysa ägg - så funkar det och då är det bäst att göra det

03 sep, 2021
AvAnna Larsson och Malin Roos
FotografTT
Allt fler kvinnor väljer att frysa ned sina ägg för att öka chanserna att kunna bli gravida senare i livet. Varje behandling kostar tiotusentals kronor och några garantier för att det ska bli ett barn finns inte.
Men det finns tider i livet då chanserna statistiskt sett är bättre.
Femina har besökt Carl von Linnékliniken i Uppsala!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i UppsalaBrand logo
Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i Uppsala

Enligt WHO definieras ofrivillig barnlöshet som utebliven graviditet trots regelbundna försök under ett års tid. Mellan 10 och 15 procent av alla heterosexuella par uppskattas drabbas av fertilitetsproblem någon gång.

Den ofrivilliga barnlösheten kan bero på fysiologiska och/eller medicinska faktorer hos både mannen och kvinnan och har blivit ett större samhällsproblem eftersom fler väntar längre med att bilda familj i dag och för att förmågan att bli gravid sjunker med stigande ålder.

Äggen förvaras i kväve

Men det finns också kvinnor som av olika skäl vill vänta med att få barn - med följden att nedfrysning av ägg av icke-medicinska skäl har blivit allt vanligare i Sverige.

Annons

I början av 2010-talet handlade det om en handfull kvinnor, men enligt en kartläggning från SVT ökade siffran för så kallade egendonationer till 566 under förra året.

I stora tankar förvaras de nedfrysta äggen.
På IVF-kliniken sparas äggen i flytande kväve.

Det är en trend man känner igen väl på Carl von Linnékliniken i Uppsala, där man i över tre decennier har hjälpt ofrivilligt barnlösa med IVF - och på senare år även donatorbehandlingar.

När Femina besöker kliniken förvaras mängder av obefruktade ägg i stora tankar med flytande kväve som håller minus 196 grader - i väntan på att användas när det passar bättre i livet med barn. Och om det blir ett barn.

– Det är avhängigt av vilken ålder du hade när du fryste äggen men inte så mycket av när du använder dem. Fysiologiskt sett finns generellt inget hinder att använda äggen när du är 45, säger Thomas Brodin, fertilitetsläkare på Carl von Linnékliniken.

Annons

Han berättar att de flesta som kommer för att frysa in sina ägg är singelkvinnor i 35-årsåldern, inte sällan med högre utbildning och mitt i karriären, vilket troligtvis hänger ihop med att äggfrysning är en kostsam historia.

En behandling kostar runt 35 000 kronor eller mer inklusive läkemedel och ofta krävs flera behandlingar. Samtidigt som en årlig ”hyra” på ett antal tusen för att hålla äggen nedfrysta tillkommer.

"Optimala åldern 31 till 33 år"

När ett forskarteam från fertilitetskliniken vid University of North Carolina i USA försökte räkna ut den optimala åldern för att få ”bäst valuta för pengarna” landade man i att nedfrysning är som mest fördelaktigt om väntetiden är sju år och att den optimala åldern på kvinnan är mellan 31 och 33 års ålder.

En bild som Thomas Brodin kan hålla med om:

–Vi kan aldrig veta exakt hur många ägg vi får när vi ger oss in i en stimulering. Vi kan inte veta hur många av äggen som är mogna och kan sparas och vi kan aldrig veta hur många som klarar sig när vi sedan tinar äggen. Alla ägg man har framför sig kommer inte att fungera, men det är större chans om de är från när man var yngre. Det glesnar ut betänkligt med välfungerande ägg ju äldre man blir och tydligast i andra halvan av trettioåren, konstaterar fertilitetsläkaren vid Carl von Linnékliniken.

Thomas Brodin är fertilitesläkare vid Carl von Linnékliniken i Uppsala.
Thomas Brodin vid Carl von Linnékliniken har lång erfarenhet av att fertilitetsbehandlingar.

Kritiker menar att det kan vara en falsk trygghet att betala så pass mycket pengar för att frysa ägg men enligt Thomas Brodin är det något man alltid informerar nogsamt om.

Annons

–Vi upplyser både i möten och när vi går igenom förutsättningarna för att frysa ägg. Man får också skriva på skriven information där det framgår, säger han.

Fakta/Så går nedfrysning av ägg till

Kvinnan förbereds med hormonsprutor i 10–12 dagar för att sätta igång äggproduktionen. Dosering och antal dagar för behandlingen är individuell och ordineras av läkaren.
Efter ungefär en vecka genomförs ett vaginalt ultraljud för att se effekten av hormonet på äggstockarna.
När tillfället bedöms vara rätt ges själva ägglossningssprutan och 36 timmar senare plockas äggen ut.
Äggen fryses ned omedelbart och förvaras i flytande kväve som håller minus 176 grader.

Annons