Glutenfritt till fikat: äpplen med fikon & nötter
Feminas egna matbloggar Diadonna har tidigare delat med sig av sitt underbara recept med äpplen och fikon i fokus. Nu när helgen är på intåg passar det utmärkt att baka en liten kaka med höstens egna ingredienser i fokus. Glutenfritt dessutom!
Recept för 4 personer:
4 röda äpplen, fasta
ca 25 g smör
1–2 msk flytande honung
TOPPING:
75 g valnötter
2–3 msk råsocker
1 tsk nystött eller malen kardemumma
2 färska fikon, skivade
RÅKRÄM:
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
BEREDNING:
1. Värm ugnen till 200°.
2. Skala äpplena och dela på mitten. Skär bort kärnhusen. Skär tunna snitt i äpplena utan att skära rakt igenom. Lägg äppelhalvorna med den hela snittsidan ner i en bakplåtspappers–klädd ugnsfast form. Toppa varje äpple med 1 klick smör.
3. Ställ in i den varma ugnen och baka i ca 30 min.
4. Hacka under tiden nötterna. Blanda hacket med råsocker och kardemumma.
5. Ta ut de färdigbakade äpplena ur ugnen och pensla med smöret som smält i formen. Strö nötblandningen runt om. Toppa med skivade fikon. Ställ in i ugnen igen och grädda i ca 10 min.
6. Vispa under tiden grädden. Vispa äggulor med socker och vaniljsocker i en annan skål. Vispa ner ägguleblandningen i grädden till en kräm.
7. Ringla lite honung över äpplena och servera tillsammans med råkrämen.