Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

10 gravidmyter som du kan sluta tro på NU!

12 mar, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
När du är gravid får du ofta alldeles för mycket information från olika håll. Men allt du hör är inte sant. Innan du stressar upp dig och tror att allt du gör kommer att skada din bebis – lär dig vad som är gravidmyter och vad som är sanning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla kvinnor som är eller har varit gravida har minst en gång fått höra sanningen om alla graviditeter av någon som minsann vet hur det ligger till. Allt ifrån att man kan utläsa könet på barnet genom att kolla på magens form till att det är farligt att ha sex när man är gravid. Men vilka av alla sanningar är verkligen sanningar? Inte många visar det sig. De flesta är myter och struntprat. Och är det någon gång man behöver få så lite falsk information som möjligt är det när man bär en bebis i magen. Det är nervöst nog som det är utan att man också behöver ta ställning till en massa ogrundade påståenden.

Här kommer 10 myter om graviditet som du kan sluta tro på direkt.

1. Gravida kvinnor strålar

För varje gravid kvinna som känner sig som Snövit under sin graviditet finns det en annan som känner sig som den elaka häxan. Det ökade blodflödet och de hormonella förändringarna kan göra att din hy får en härlig glow och håret lyster, eller så blir du rödflammig och svullen, finnig och med fett hår. Det går inte att förutse hur graviditeten kommer att påverka dig. Och ärligt talat, Snövit eller inte, det är kanske inte ditt yttre som är det viktigaste under graviditeten.

Annons

2. Man mår bara illa på morgonen och det slutar efter 12 veckor

Eller hur. Säg det till den gravida kvinnan som mår illa och kräks morgon, middag och kväll under hela graviditeten. Visst är det vanligare att må illa på morgonen och att det blir bättre längre in i graviditeten, men det är långt ifrån sant för alla. Vissa kvinnor mår tvärilla hela tiden medan andra inte mår illa alls någon gång under graviditeten.

Det finns också de som säger att kvinnor som mår illa mycket som gravida kommer att föda en flicka. Det låter som en klassisk gravidmyt, men enligt en studie är det faktiskt vanligare att flickmammor mår illa under graviditeten än pojkmammor.

3. Du kan se vilket kön barnet har genom att kolla på magens form

Nej. Det stämmer helt enkelt inte. Om magen är hög, låg, spetsig, bred, stor eller liten så säger det ingenting om könet på barnet. Däremot kan det säga en del om mammans magmuskulatur, om hon varit gravid tidigare och hur barnet ligger i magen. Det är nämligen sådant som påverkar magens form.

4. Gravida bör undvika träning

Nej, det är inte farligt för gravida kvinnor att träna. Tvärtom.
Nej, det är inte farligt för gravida kvinnor att träna. Tvärtom.

Nej, nej, nej. När du är gravid ska du verkligen försöka hålla igång och motionera. Mammor som tränar mår bättre under graviditeten, bebisarna har lägre vilopuls och lägre födelsevikt än bebisar till mammor som inte tränar.

Annons

Det går inte heller att säga vad som är bra gravidträning, det är i högsta grad individuellt. Vissa kan köra på som vanligt med tuff träning och till och med löpning långt in i graviditeten, medan andra får vara lyckliga om de lyckas pallra sig iväg till gravidyogan. Det man vet är att det är nyttigt att träna både kondition och styrketräning.

5. Gravida ska inte äta kryddig mat

När det gäller vad man får och inte får äta som gravida finns tusen och åter tusen åsikter. Bland annat finns det en myt om att kryddig mat skulle kunna utlösa ett missfall. Om det skulle vara sant skulle missfallsrisken i till exempel Indien vara skyhög, det är den inte. Däremot kan kryddstark mat öka risken för att man ska få halsbränna om man är gravid, så om du har anlag för det bör du undvika stark mat eller ha en Gaviscon till hands.

6. Du ska äta för två när du är gravid

I så fall för en hel person plus en pytteliten som inte är så hungrig. Att vara gravid kräver nämligen inte mer än i snitt 200 extra kalorier om dagen, och det är i slutet på graviditeten. Du behöver alltså inte äta två frukostar, två luncher och två middagar – det räcker med en extra ostmacka om dagen. I övrigt ska du se till att få i dig en varierad kost med mycket frukt och grönt och eventuellt komplettera med folsyra. Ingen raketforskning alltså. På Livsmedelsverket hittar du rekommendationer om gravidkost som baseras på vetenskap – inte myter.

Annons

7. Att smörja magen med kokosolja minskar risken för bristningar

Det finns ingen kräm som kan motverka bristningar. Om du får bristningar eller inte beror snarare på din huds förmåga att sträckas ut och den förmågan är oftast genetisk. Krämer du smörjer utanpå magen går helt enkelt inte tillräckligt långt in i huden för att det ska kunna påverka bristningarna. Sedan är det såklart inget fel med att smörja in magen ändå, men det kommer inte att minska risken för bestående bristningar.

8. Om man har sex under graviditeten kan det skada bebisen

Det finns ingen anledning att sluta ha sex under graviditeten (Läs: Nej, hans penis kommer inte att dunka i bebisens huvud. Säger han det har han storhetsvansinne). Sex är helt lugnt så länge du mår bra, är sugen och inte har till exempel blödningar eller något tillstånd som gör att barnmorskan eller läkaren har sagt att ni ska låta bli. Själva sexet kan inte skada bebisen under en normal graviditet.

Annons

9. Det är farligt att flyga under den sista delen av graviditeten

Nej, det är inte sant– du skulle kunna flyga ända fram till förlossningen eftersom det inte kan skada bebisen. Däremot vill inte flygbolagen att du flyger när du är höggravid eftersom det blir stökigt om du plötsligt ska föda under flygningen.

10. Efter 12 veckor får man inte missfall så då är det fritt fram att berätta för alla

Visst är det så att ungefär 80 procent av alla missfall inträffar före vecka 12, men det betyder ju inte att det är helt säkert att det går vägen bara för att man kommit över den gränsen. När du berättar om din graviditet är upp till dig. Om du skulle drabbas av ett missfall, även före vecka 12, kan det ju vara lättare att prata om det om din omgivning visste att du var gravid. Men du väljer helt själv när du berättar. Ingen kan berätta för dig när det är rätt tillfälle.

Foto: TT

Källor: Livsmedelsverket, NCT, Britannica, Cord Bloodbank, CBS, 1177

Annons

Läs mer:

Poddar om graviditet, förlossning och mammaliv – 14 tips

Gravid i sommar? Här är 17 gravidklänningar du kan fynda redan nu

Annons