13 tecken på att du bör göra slut med din vän
Kompisar får göra fel, får klanta sig, får göra dumma saker och ändå bli förlåtna. Det hör vänskapen till. Men det kan gå för långt. Och det behöver inte ens ha att göra med att hen har svikit dig för många gånger eller gjort dig ledsen – vänskapen kan helt enkelt ha tagit slut. En dag känner du att din BFF mer och mer känns som en energitjuv.
Det här kan vara ett tecken på att du bör göra slut med din kompis, även om det är svårt. Är du osäker på om det bara är en fnurra på vänskapstråden eller om det är dags att säga upp vänskapen? Håll utkik efter de här signalerna:
1. Du ger mer än du får
Nej, inte presenter och sånt ytligt, det handlar mer om tjänster, tid och uppmärksamhet. Om det är en stor obalans mellan vad du ger och vad du får kommer det inte att hålla i längden. Din kompis kanske alltid pratar om sig och sitt jobb och var hen gör. Men så fort du leder in samtalet på något som rör dig så måste hen plötsligt vara någon annanstans. Nu kan du ju inte ställa kravet på dina vänner att de ska kunna ställa upp för dig dygnet runt, men om det är ett mönster att du hjälper till och du lyssnar men aldrig omvänt – då viftar varningsflaggorna.
2. Du litar inte på hen
Vänskap bygger på att man kan lite på varandra. Och om du inte kan lita på din bästa kompis, vad ska du då ha hen till? Det behöver inte vara så att du kommer på dem med att ljuga, utan det kan lika gärna vara så att de aldrig håller vad de lovat. Låt säga att du kommer hem från en resa och din kompis har lovat att hämta upp dig på flygplatsen, men backar ut i sista minuten. Visst, saker kan komma emellan, men om det händer om och om igen bör du höra varningsklockorna.
3. Du har drabbats av telefonskräck
Det plingar till i telefonen och du tänker inte ”Kul!” utan ”Vad vill hen nu då?”. Teknologi har gjort det lätt att höras av och umgås, men det kan bli för mycket av det goda. Blir du inte glad av att din kompis hör av sig är det något som skaver rejält.
4. Du tycker inte att det är roligt att umgås längre
Om du dansade en liten lyckodans förra gången din kompis ställde in en dejt så är det antagligen för att du känner att förhållandet kräver mer jobb än det är värt. Det har blivit något du måste göra mer än något du vill göra, som en trist hemläxa. Du kan till och med känna att du mår dåligt när det närmar sig att ni ska ses, till exempel huvudvärk eller ont i magen.
5. Du tycker inte om vem du blir när du är med hen
En energitjuv har en förmåga att smitta av alla sina dåliga sidor på andra, bland annat på dig. Du kanske dricker för mycket, skvallrar eller är sur och bitter när ni umgås, när du egentligen är en avslappnad och glad person. Eller så märker du att du gör dig till för att du hela tiden är nervös för hur den andra ska reagera. Det är inte ett bra tecken – du måste ju kunna vara avslappnad med dina kompisar.
6. Hen snackar skit om dig
Det kan ju vara svårt att veta om det är så, men om hen snackar skit om andra bakom deras rygg är sannolikheten rätt stor att samma sak gäller dig när du inte är med. Du märker det när hen börjar prata om folk och det inte är för att vara sjysst mot dem. Det är till exempel en stor skillnad mellan att säga ”Jag gillar verkligen inte Annas kille, han verkar vara en idiot och jag är orolig för henne” och att säga ”Du skulle se Annas kille, vilket idiot han är” och skratta åt det.
7. Du tävlar med hen
Det är inte bara negativt med lite lekfull tävling mellan två kompisar, med betoning på lite. Risken för det här är störst om ni råkar jobba inom samma område eller får barn samtidigt. Lite avundsjuk får man bli, vi är ju bara människor, men du ska hela tiden känna att du i grund och botten är glad för din kompis skull och att du önskar hen fortsatta framgångar. Om du bara upplever en konstant fajt och tävling kommer all energi att gå dit och inte till er vänskap.
8. Du tror inte att hen vill dig väl
Det är helt naturligt att din kompis ibland gör saker som blir fel, som sårar eller ställer till det för dig. Det kan man också förlåta om man känner att hen egentligen menade väl. Om du börjar misstänka eller märka att hen inte ens har goda intentioner är det dumpningsdags!
9. Du kan inte lita på deras råd
Livet är komplicerat ibland. Därför är det skönt att ha en kompis att rådfråga när man står i valet och kvalet inför ett viktigt beslut. Om du direkt ångrar att du ens frågade om råd kan det vara en varningssignal. Risken är att du får ett råd som får dem att verka bättre än du eller som bara är helt orimligt och visar att de antingen inte känner dig alls eller inte orkade bry sig om att ge ett bra råd.
10. Du skäms för hur de beter sig mot andra
En vanlig orsak till att man gör slut med sin kompis är att de är otrevliga mot människor som du bryr dig om, till exempel din partner, kolleger eller andra kompisar. Det här är vanligt när man presenterar en ny vän för en gammal och den nya vännen får den gamla att känna sig undanskuffad och osynlig.
11. Du känner dig utnyttjad
När din kompis hela tiden påverkar dig så att du går med på att göra saker som är viktiga för hen, men inte för dig – varning! Ofta verkar det rättvist först, men vid en närmare granskning ser du att du inte fick ut något alls av det, bara kompisen. Att alltid splitta notor rakt av när hen alltid äter och dricker dyrare är en sådan sak man kanske inte tänker på först, men sedan inser är orättvist. Men du säger inget eftersom du inte vill bråka.
12. Du vet inte varför ni är kompisar längre
En gång i tiden var ni helt oskiljaktiga. Nu skulle ni lika gärna bo på två olika planeter. Det går att behålla en vänskap även om man växer åt två helt olika håll, om det finns något att hålla fast vid. Bara för att ni var kompisar förut betyder inte det att ni automatiskt alltid måste vara det. Du är inte ansvarig för den andras lycka, även om det kan låta hårt.
Foto: TT