Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

4 tankevurpor som ökar risken för att kärleken dör

26 mar, 2019
AvNina Nyström
Orsakar din partners dåliga vanor många onödiga tjafs? Många gånger är det slentriangnabb som långsamt kväver kärleken. Och ofta är man själv mer delaktig än man vill tro – men med hjälp av nya infallsvinklar kan du både rädda kärleken och få den att blomstra igen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 tankevurpor som ökar risken för att kärleken dörBrand logo
4 tankevurpor som ökar risken för att kärleken dör

När man är nykär känns inte partners ovanor som en så stor grej – kanske till och med lite gulliga ibland! Men till slut spricker den rosa bubblan och man börjar se varandras dåliga vanor ur ett nytt ljus. Och när du väl har börjat reta dig triggar det igång både onödiga konflikter och andra irritationsmoment. Många gånger fastnar vi i gnäll och negativ stämning utan att inse att det förgiftar förhållandet mer än sakerna vi ser olika på.

Istället för att försöka förändra din partner  – prova att ändra din egen infallsvinkel. Och nej – det behöver inte innebära att du kör över dig själv. Här är några saker att tänka på när du kommunicerar med din partner:

Vanliga vardagsmissar som dödar kärleken – så undviker du dem

1. Du tror att din partner har förändrats

När vi blir olyckliga i vårt förhållande tror vi ofta att det är för att vår partner har förändrats från den härliga person hen var när ni träffades. Men ofta handlar det mer om att du börjat störa dig på saker som din partner gör. Viktigt i sammanhanget är också att inse att förändrade omständigheter i livet ställer nya krav på er som par och individer och om man inte anpassar sig efter förändringarna blir det konflikter. Till exempel stör du dig mer på en lat partner när ni får barn och du behöver pålitlig medförälder som hugger in. Spara stör sig mer på Slösa ju mer er ekonomi är beroende av varandra, ja, du förstår. 

Annons

Tänk om: Lista de saker hos din partner som inte störde dig så mycket förr, men retar dig nu. I vilka fall var det kanske du som var insiktslös i början? I vilka fall är det din generella syn på förhållandet just nu som kastar skuggor över allt din partner gör? (Det vill säga att du är så sur överlag att allt din partner gör irriterar dig).

Genom en ärlig genomlysning och analys av situationen är det lättare att se mer nyanserat på din partner. Vissa saker kanske inte är så farliga egentligen? Ni kanske bara behöver hitta ett bättre sätt att ansvarsfördela för att slippa konflikter. Och andra saker är verkligen inte ok och behöver styras upp rejält för att ni ska kunna fortsätta tillsammans. Men var rättvis och behandla var sak för vad de är.

2. Du tror att din partner är elak eller sabbar med flit

Att vara tanklös är inte samma sak som att vara elak. När man fått en fnurra på tråden är det lätt att man börjar utgå från att missförstånd och tabbar görs med mening. Men att din partner bokade en resa som krockade med festen din kompis som hen inte gillar ska ha, behöver inte vara för att du skulle missa festen, utan för att hen faktiskt inte tänkte på det och bara valde de billigaste biljetterna.

Annons

Tänk om: När ni hamnar i sådana här situationer, utgå från att inte var med mening, eller att din partnerns syn på saken är motiverad, eller kanske till och med bättre än din?  Om du känner i magen att den möjligheten inte är ett alternativ, då har ni allvarligare problem än så här.

3. Du kan inte släppa saker din partner har sagt

I en drömvärld säger man aldrig saker som sårar den man lever med. I verkligheten är det lätt hänt, framför allt i situationer av stress, press och sömnlöshet. Eller helt enkelt bara för att man hamnat i negativa hjulspår som man egentligen vill komma ur.

Tänk om: Om din partner är en bra människa, men det bara blev fel, stå upp för dig själv och berätta varför du känner dig sårad, men släpp det efter att ni tagit diskussionen. Det är verkligen inte alla gånger man inser hur fel det blev, men när hen förklarat sin sida, visat att hen förstått din poäng och bett om ursäkt – gå vidare.

Annons

Och om du vet att din partner kanske kan vara lite taktlös och det verkar vara hopplöst att träna bort kanske du behöver träna på att släppa en del saker för att få en härligare vardag ihop?

4. Du tror att du är maktlös

Ibland kan man känna sig låst och lite maktlös i ett förhållande som man tror att man vuxit ur, men stannar kvar i av praktiska orsaker. Men relationer är dynamiska och om du själv förändrar ditt beteende kommer ditt förhållande att ändras i sin natur. 

Tänk om: Gå inte och vänta på att din partner ska drabbas av en plötslig insikt om att förändra sig själv. Prova istället att göra mer av det du själv vill (inom rimliga gränser såklart) och se hur det påverkar din partner och ert förhållande. Det kan få oväntade effekter! Din partner kanske vaknar upp, eller så spiller din nya positiva energi över på förhållandet och ger det ny kraft.

Att leva in parrelation kan är inte det enklaste, men det finns många saker du kan göra för att förbättra relationen. Läs även om 4 vanliga anledningar till att lyckliga relationer kraschar, de 3 viktigaste faktorerna i en kärleksrelation och 7 tecken på att du har träffat rätt partner.

Annons

Källa: Psychology Today

Bildkälla: TT

Läs mer:

7 löften som kan rädda relationen

Från gnäll till humor – så förändras bråken i en relation

Ducka tioårskrisen och slipp skilsmässa

Annons