Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

5 knep som gör att ditt barn vågar mer

18 jan, 2017
AvIda Gustafsson
Ditt vanligtvis pratiga barn blir tyst som en mus och tillbakadraget när det kommer på barnkalas. Det är så klart inget fel på ditt barn, men med några knuffar på vägen kan ditt barn känna sig tryggt i alla sammanhang.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om ditt barn är introvert reagerar det lite annorlunda än mer högljudda barn på miljöer med mycket sinnesintryck.

Läs även 9 tecken på att du har ett högkänsligt barn

Men med lite enkla knep från dig som förälder kan ditt barn veta hur det kan navigera i miljöer som barnet upplever som överstimulerande. Och på sikt kan det känna sig tryggare i sådana miljöer.

1.  Byt ut ord

Ett tyst barn kan få omedvetna signaler från dig om att deras reserverade beteende är ”fel”. Genom att tilll en annan vuxen säga ”Förlåt, han är lite blyg”, när ditt barn inte vill eller vågar hälsa på en bekant. Genom att säga så kan ditt barn få uppfattningen att hans tystnad är fel. Säg istället: ”Han känner sig lite tyst just nu”, vilket bekräftar ditt barns känslor och berättar även för den andra att ditt barn inte alltid är så.

2. Prata med ditt barn

Efter en specifik händelse där ditt vanligtvis pratiga barn blev tystlåtet och kan du som förälder prata om händelsen. Fråga vad som hände, och om barnet kände sig obekväm. Och om du vill att barnet ska känna sig lite tryggare nästa gång samma situation uppstår kan ni komma överens om hur det kan göra nästa gång. Som att vinka eller le i stället för att säga hej.

Annons

3. Öva på sociala sammanhang

Vuxna har lärt sig att hantera okända och ibland högljudda sammanhang. Men för barn är det en talang som behöver tränas upp.

Att långsamt vänja sitt barn vid sociala situationer kommer innebära att barnet gradvis känner sig bekväm och till slut även har kul med andra barn. Vänj barnet genom att bjuda hem ett annat barn att leka, sen utöka det över tid till större grupper eller sammanhang.

4. Planera och öva

Om ditt barn är bjuden på sitt första barnkalas och är lite nervös över det kan ni öva på det hemma. Som förälder kan man berätta för barnet att det är trevligt att hälsa på den som fyller år och säga ”Grattis på födelsedagen”. Öva på det så att ditt barn känner dig bekväm med det, kanske genom ett litet rollspel där du som förälder kan leka att du är födelsedagsbarnet.

När det är kalasdags, försök att komma dit tidigt så att ditt barn vänjer sig vid miljön och slipper gå in i ett rum där det redan är mycket folk. Genom att vara bland de första gästerna slipper ditt barn gå runt och hälsa på alla – det är de andra som får hälsa på ditt barn i stället.

Annons

5. Notera framstegen

Boosta ditt barns självförtroende genom att prata när det vågat göra nya grejer.

Men använd inga mutor! Om du utlovar en glass om ditt barn pratar med en kompis på ett kalas kommer ditt barn att fundera över varför den där kompisen är så hemsk att det krävs en belöning för det.

Om ditt barn pratar och leker med en jämnårig på ett kalas för första gången, säg till barnet: ”Jag ser att du har kul!” på så vis visar du ditt barn att du ser det och att det själv känner att det vågat.

Källa: Parents.com

Läs även

Så blir du sams med ditt bråkiga barn – 3 sätt som fungerar

Annons