Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

5 nyttiga anledningar att äta mer havregryn

30 jul, 2016
AvMikaela Råberg
Som gröt, bröd, i yoghurten eller att blanda i smoothien. Det finns många sätt att få i sig havregryn på – och alla sätt är bra. Havregryn är nämligen både hälsosamt och välgörande.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
havregrynsgrot-femina

Havregrynsgröt är en frukostfavorit hos många, det är även basen i de flesta müslisorter och går utmärkt att blanda i bröddegen.

Förutom att grynen är allsidiga och goda är de dessutom riktigt hälsosamma. Eller vad sägs om sänkt kolesterol, bättre hjärthälsa och minskat midjemått?

5 anledningar till att havregryn är bra för dig:

1. Sänkt kolesterol

Havregryn innehåller hela fem procent betaglukan, en sorts vattenlöslig fiber känd för att sänka LDL-kolesterolet, även kallat ”det onda kolesterolet”. Betaglukaner hjälper även till att hålla blodsockret på en stabil nivå.

2. Förbättrad hjärthälsa

Havregryn är fullproppade med magnesium, som kopplas ihop med god hjärthälsa. Forskning visar att mineralen främjar blodflödet och håller blodtrycket på en sund nivå. Det bidrar i sin tur till att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar.

Annons

Läs även: Proteinrika frukostalternativ för dig som inte äter ägg

3. Högt proteininnehåll

Jämfört med andra spannmål är havregryn överlägset när det kommer till balansen mellan protein, fett- och aminosyror.

En servering på knappt åtta matskedar havregryn ger dig 15 procent av ditt dagliga proteinbehov. Perfekt om du valt att dra ner på köttkonsumtionen.

havregryn-nyttigt

4. Bidrar till längre mättnadskänsla

Visste du att havregryn innehåller mer fibrer än något annat spannmål? Den höga halten lösliga fibrer underlättar matsmältningsprocessen och ger en bättre mättnadskänsla.

En ny studie visar att havregryn – särskilt i form av gröt – gör att vi känner oss mätta längre, jämfört med andra livsmedel.

5. Bra för tarmarna

Annons

Flera studier kopplar ihop högfibriga dieter med en minskad risk för cancer i grov- och ändtarm, även kallad kolorektalcancer.

Forskare har funnit att människor som regelbundet äter kost med ett högt fiberinnehåll löper mindre risk att utveckla just kolorektalcancer. Trots att rapporterna ännu inte helt bevisat denna tes är det i alla fall helt klart att fiberrik mat bidrar till en friskare och mer hälsosam tarm.

Källa: Lifehack Foto: Shutterstock

Läs även: Recept: Havrekakor med kokos

Annons