5 saker par gör som ofta leder till skilsmässa
Att vara i en relation är inte alltid en dans på rosor. Men om det börjar kännas som att det ger mer minus än plus så är det verkligen dags att se över vad man kan göra för att komma närmre varandra igen.
Parterapeuten Susan Pease Gadoua, som skrivit boken Att överväga skilsmässa, har sammanställt fem saker som par ofta gör innan de skiljer sig och som hon varnar om hos Psychology Today. Beteenden som hon menar ofta leder till skilsmässa.
1 Ni motarbetar varandra
När den ena i ett förhållande tycker att den andra behöver ändra på sig, och bli mer lik hen själv, är det lätt att bilda olika ”läger” och svårt att mötas. Det kan till exempel handla om att den ena gärna spenderar pengar medan den andra tycker det är viktigt att spara. Eller att den ena går mycket på känsla medan den andra går mest på tanke.
Ofta har man en eller ett par sådana områden som man kämpar med men det finns par som aldrig hittar en bra kompromiss. Skilsmässa blir det oftast när man har för många sådana olikheter som man inte kan hitta bra gemensamma lösningar på.
Exempel:
- Du säger saker som ”han ska alltid …” eller ”hon gör aldrig …” och ser partnern som en motpart.
- Ni har samma gräl om och om igen utan att hitta kompromisser.
Lösning: Försök se saker från din partners perspektiv och försök hitta vägar att mötas.
2 Ni kommunicerar inte om känslor och behov
Det är inte ovanligt att man vänder sig till någon annan, utanför relationen, för att ventilera om sin partners agerande. Men när man kritiserar sin partner handlar det ofta om att hen, eller man själv, har behov man inte förstått.
Man behöver prata ofta med varandra om känslor och behov för att kunna förstå varandra och mötas. Och inte ta föregivet att partnern kan läsa tankar eller automatiskt förstå vad det är man behöver. Man behöver också ta hänsyn till sina egna behov, och få dem tillgodosedda, istället för att bara ta hänsyn till andras.
Det är också viktigt att prata på rätt sätt, att inte kritisera den andra, utan utgå från hur man själv upplever och känner.
Exempel:
- Du börjar ofta meningar med: ”Du borde …”, ”Varför kan du inte …” eller ”Jag fattar inte hur du kunde …”
- Du känner ofta bitterhet mot din partner och tänker att ”Hen borde veta att det stör mig”, eller ”kan hen inte se vad jag behöver?”.
Lösning: Tänk på att börja meningar med ”Kan du hjälpa mig …” eller ”Vad tror du om att vi …” istället. Att använda vi istället för du kan gör att det känns mer inkluderande. Berätta också för din partner om hen gör något som inte funkar för dig, på ett snällt och konstruktivt sätt. Håll inte känslorna för dig själv.
3 Ni slutar umgås
När något gnager kan det vara svårt att umgås och kännas mycket lättare att göra saker på var sitt håll. För att slippa konfrontera det som är jobbigt. Men för att komma vidare tillsammans är det nödvändigt att ta sig igenom de dåliga bitarna också.
Exempel:
- Du vill inte umgås med din partner lika mycket längre.
- Du tycker det är lättare att undvika en svår diskussion och struntar i att ta upp problem.
Lösning: När du känner att ni börjar dra åt olika håll – ta tag i det. Låt din partner veta att du vill jobba på att ni ska komma närmre varandra igen. Att gå och prata med en parterapeut kan vara ett steg på vägen.
4 Ni hittar lösningar utanför äktenskapet
När det känns som att man börjar glida isär är risken att man checkar ut emotionellt och börjar fokusera på andra saker än sin relation. Som att umgås mer med vänner, lägga allt fokus på barnen eller satsa helt och hållet på sin karriär. En del söker också tröst i olika beroenden, eller i andra relationer.
Exempel:
- Du dagdrömmer om hur bra ditt liv vore om du var singel, eller i en annan relation. Eller inleder en känslomässig affär med någon annan.
- Du jobbar hela tiden, hittar en hobby som håller dig hemifrån mycket eller tröst-shoppar, känsloäter eller spelar …
Lösning: Att fly från eller undvika det jobbiga gör inte att det försvinner. Förmodligen gör det istället tvärtom bara det hela värre. Ni behöver ta tag i era problem och lösa dem. Om det går att göra något bättre, bestäm dig för att jobba för att göra det. Eller om ni inte hittar lösningar, kom fram till hur ni ändå går vidare på ett bra sätt.
5 Ni tar inte hjälp utifrån
Det är inte säkert att parterapi fungerar för er, men det kan hjälpa er att lufta era problem, få verktyg för att kommunicera och förstå varandra bättre. Att inte söka hjälp, eller inte söka hjälp i tid är inte en bra väg att gå.
Exempel:
- Du skiljer dig hellre än går i terapi.
- Du säger till dig själv att ”Det blir bättre när …”, och fortsätter agera på samma sätt.
Lösning: Sök hjälp så tidigt som möjligt, för att öka chansen att hitta lösningar innan ni ger upp och tänker att det inte kommer att gå att lösa.
Källa: Psychology Today Foto: TT
Läs mer:
Det här ogillar kvinnor mest när det gäller sex