Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

5 sätt du bör ändra din kost med åldern – redan efter 30!

09 aug, 2019
AvNina Nyström
Din kropp och dess behov förändras under livet – därför bör du också tänka på att anpassa dess bränsle för att kunna optimera motorn. Här är fem justeringar du kanske inte tänker på att göra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur vi äter förändras på många sätt naturligt genom livet – vi får andra smakpreferenser och större insikt i vad vår kropp mår bra av. Men det finns vissa saker som inte styrs av våra preferenser och vi därför kanske inte tänker på, men som kan vara viktiga att vara medveten om. Här är näringsämnena och valen du bör ha koll på.

Öka ditt proteinintag

Ju äldre vi blir, desto mer minskar vår muskelmassa, och vändningen kommer redan i 30-årsåldern. Det är alltså lite mer uppförsbacke att både bygga och bibehålla muskelmassa ju äldre vi blir. Men genom att se till att du uppfyller ditt proteinbehov ökar du möjligheterna till en stark kropp som orkar mycket.

Exakt hur mycket protein vi behöver är forskarna inte helt eniga om, men satsa på åtminstone ett gram per kilo kroppsvikt. Protein är dessutom både kalorisnålt och mättande. Glöm inte bort att förutom kött är även exempelvis mejeriprodukter, baljväxter och nötter utmärkta proteinkällor.

Annons

Läs mer: Här är grönsakerna som innehåller mest protein

Minska ditt kaloriintag

De flesta av oss har redan märkt att man inte kan äta på samma sätt som när man var 20 utan att lägga på sig. Den minskade muskelmassan ger nämligen minskad ämnesomsättning. Gör små justeringar och välj bort sådant du ändå inte direkt märker av eller bryr dig om så behöver inte omställningen vara så stor.

Ha koll på vitamin B12

Med åldern får kroppen också svårare att ta upp vissa näringsämnen, och just brist på vitamin B12 är vanligast hos äldre personer. B12 finns främst i animaliska livsmedel som kött, lever, fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost. Äter du mycket vegetariskt är det alltså extra viktigt att planera sin kost och se till att du får i dig tillräckligt med B12.

Öka intaget av kalcium och D-vitamin

D-vitamin och kalcium är två andra ämnen som blir viktigare och viktigare att hålla koll på med åren. Båda spelar en stor roll för vårt skelett, som blir skörare ju äldre du blir. Kalcium hittar du i bland annat mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter, medan fet fisk, ägg och berikade mjölkprodukter är bra källor till D-vitamin. Utöver att tillgodose ditt D-vitaminbehov genom kost och utomhusvistelse kan det vara en god idé med D-vitamintillskott, åtminstone under årets mörka månader.

Annons

Läs mer: Så undviker du D-vitaminbrist under vinterhalvåret

Återfukta

Att dricka ordentligt med vatten är viktigt i alla åldrar. Alla system i din kropp gynnas av att du håller en god fuktbalans och rensar ut slaggprodukter. Du känner dig piggare, får klarare hy och din mage fungerar bättre.

Förutom det så visar forskning att njurarnas funktion ofta blir sämre med åldern, och tillräckligt med vatten hjälper dem på traven. Dessutom kan vissa mediciner vara vätskedrivande. Sikta på att dricka minst två liter per dag och gör gärna ditt vatten lite lyxigare med hjälp av lite lime, jordgubbar, mynta eller annat gott i vattnet.

Läs mer: Behöver du dricka mer vatten? 5 oväntade tecken

Källa: Prevention, Livsmedelsverket

Bildkälla: TT

 

Annons