Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

5 tips för dig med småbarn som använder internet

07 feb, 2017
AvNanna von Knorring
Småbarn tittar klipp på Youtube och tweenies hänger redan på Instagram. Här är fem konkreta knep som du som förälder kan använda dig av för att göra surfandet säkrare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
barnochinternet

Användningen av internet kryper neråt i åldrarna, men hur ska man som förälder kunna förhindra att barnet inte ser något opassande? Vilka problem man som förälder möter på Internet beror mycket på vilken ålder barnet är i. Har man yngre barn är det något enklare att reglera användningen, medan barn i tonåren i många fall redan är självgående.

Läs även Så pratar du skärmtid med dina barn – 12 tips!

Det är viktigt att prata med sitt barn om nätet och att tillsammans så tidigt som möjligt sätta gränser och förklara varför gränserna finns och vad som gäller på nätet. Det finns även program som kan installeras som blockerar stötande sajter och innehåll. En del forskare menar dock att det är viktigare att barnet själv får förstå varför vissa sajter inte ska besökas och vilka faror som finns på nätet.

Annons

Läs även 7 appar som kan vara farliga för barn

När det kommer till yngre barn som lånar föräldrarnas surfplatta eller telefon för spel och film kan det vara enklare att använda sig av filtrering och blockering. Här är fem enkla åtgärder du kan använda dig av för att öka tryggheten när ditt barn använder internet.

1. Installera begränsningar på Ipad/Iphone

På ”Inställningar” i en Ipad eller Iphone kan du välja att aktivera ”Begränsningar”. Där kan du bland annat begränsa radering av appar och köp i appar eller välja att stänga av Safari helt.

2. Aktivera ”Guidad åtkomst”

”Guidad åtkomst” förhindrar att ditt barn lämnar den aktuella appen även om hen trycker på hemknappen. Aktiveras under ”Inställningar” och gör det enklare för barnet att kolla film eller spela ett spel, även om man skulle råka komma åt ”hem-knappen”.

3. Begränsat läge på Youtube

På datorn väljer du ”begränsat läge” längst ner på sajten. På mobilen går du in på inställningar och väljer ”sträng” på filtreringen. Filtret blockerar en hel del material, men det är inte felfritt, så se till att fortfarande hålla ditt barn under uppsikt.

Annons

4. Kolla upp nya appar

Då och då dyker det upp varningar för appar som antingen kan bli en dyr historia med köp inuti appen eller där främmande användare kan chatta med varandra. Kolla alltid upp och läs på innan du laddar ner appen åt barnet om du inte har koll på den.

Läs även Varningen: Denna app bör ditt barn aldrig få ladda ner!

5. Skapa låsta konton

När ditt barn väl är inne i den ålder då allt fler klasskompisar skaffar Instagram och Youtube-konton är det viktigt att sätta tydliga regler från början. Skapa låsta konton åt barnet och bestäm tillsammans vilka som får följa och se materialet.

Källor: Surfalugnt.se, Dagens samhälle

Läs även Nya beslutet: Då skrotas roamingavgifter inom EU

Annons