Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

6 matmyter att slå hål på redan idag

16 aug, 2017
AvThowe Wagner Larsson
Fungerar det att göra detoxkurer? Kan man få hjärnskador av aspartam? Hur är det med ekologisk mat? Här är sex matmyter att slå hål på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är inte alltid lätt att veta vad som är sant och inte i djungeln av mat, hälsa och trender. Dessa sex matmyter är några av de vanligaste och med hjälp av läkaren och författaren Frida Duell har vi fått svar på vilka vi ska skrota redan idag.

6 myter om mat som inte stämmer:

1. Aspartam leder till hjärnskador

Nej, det stämmer inte. Det finns inga studier som visar kopplingen mellan aspartam och hjärnskador. Däremot finns en tidig studie gjord på råttor som visade att ett intag av aspartam motsvarade 200 gånger det som rekommenderas för människor ökade risken för levercancer. Att aspartam är farligt för människor stämmer således inte bortsett från ett undantag. Personer med den ärftliga sjukdomen fenylketonuri (PKU) kan inte bryta ner aspartam vilket gör att ämnet samlas i kroppen. Sjukdomen är ovanlig och i Sverige testas alla barn för den vid födseln.

Läs även Äter du för mycket socker? Här är 7 varningssignaler att hålla koll på

2. Laktosintoleransen i Sverige ökar

I matbutikernas hyllor har utbudet av laktosfria mejeriprodukter fullkomligt exploderat. Men stämmer den ökande konsumtionen av laktosfria alternativ med hur intoleransen i Sverige faktiskt ser ut? Nja. Inte riktigt.

Annons

För att kunna bryta ner laktos krävs det ett enzym, laktas, som sitter i tunntarmens väggar. Alla friska barn har från födseln och fram till 4-5 års ålder detta enzym för att kunna bryta ner laktosen i modersmjölken. Hos de flesta människor slutar laktas att tillverkas när man blir äldre vilket gör att man blir laktosintolerant. Däremot, för vissa personer som bor i framförallt de nordiska länderna, finns det en genförändring som gör att genen reglerar laktasproduktionen och gör den aktiv även i vuxen ålder. Just Sverige och Danmark är två av de länder där flest vuxna människor kan bryta ner laktos. Här är det bara cirka 10 procent av befolkningen som är laktosintoleranta.

3. Det finns inget som heter köttallergi

Jo, faktiskt! Blir du biten av en fästing kan du ha kolossal otur och drabbas av köttallergi. Fästingar har nämligen ett ämne i sina magar som heter alfagal, vilket också finns i kött. När en människa får i sig alfagal genom huden och in i blodet via ett fästingbett kan immunförsvaret reagera genom att skapa speciella antikroppar. När du sedan äter kött aktiveras dessa antikroppar och en allergisk reaktion uppstår. Det är dock bara däggdjur (nötkött, gris, viltkött och lammkött) du blir allergisk mot, både kyckling och fisk går att äta. Cirka 200 personer i Sverige har diagnosen och det är fortfarande en relativt nyupptäckt allergi.

Annons

Läs även 6 bra anledningar att välja vego istället för kött

4. Ekologisk mat är alltid bättre

När man äter icke-ekologisk mat riskerar man att få i sig olika typer av kemiska bekämpningsmedel men livsmedelsverket menar att det finns en stor säkerhetsmarginal till de nivåer som skulle kunna ge långsiktiga hälsoeffekter. Naturskyddsföreningen tycker däremot inte att man kan bortse från de cancerframkallande och hormonstörande egenskaper som vissa av de här bekämpningsmedlen faktiskt har, även om de intas i väldigt små mängder. De menar också att alla hormonstörande ämnen inte fångas upp av de tester som en bekämpningsmedelstillverkare måste genomföra, och dessa tester utvärderar bara substanserna en och en vilket gör att eventuella ”cocktaileffekter” inte kan uteslutas.

Ekologiska ägg, då? Ett ekologiskt ägg innehåller i snitt tre gånger mer dioxin än ett vanligt ägg. Dioxin är ett miljögift som bildas som restprodukt vid till exempel förbränning av sopor och tidigare även vid klorblekning av papper. Giftet släpps ut via industriernas avloppsvatten och hamnar i sjöar och hav. Eftersom dioxin är fettlösligt och svårt för naturen att bryta ner hamnar det i fettet hos fet fisk. Höga halter av dioxin har i djurförsök visat sig påverka utvecklingen av hjärnan, och det misstänks också påverka immunförsvaret, hormoner, fortplantning och cancerutveckling.

Annons

5. Kosttillskott är alltid bra

Nej, det stämmer inte. Det kan vara frestande att ta extra vitaminer och mineraler men om du inte vet med dig att du har brist på något gör du rätt i att avvakta. I särskilda fall kan olika typer av antioxidanttillskott försämra hälsan. Ett kombinationspreparat med flera olika antioxidanter har visat sig öka risken för hudcancer hos kvinnor och en stor studie på ämnet betakaroten utförd på finska storrökare fick avbrytas i förtid då risken att få lungcancer visade sig vara kraftigt förhöjd hos gruppen som fick betakarotentillskott jämfört med placebogruppen. Icke-rökare har dock inte visat någon ökad risk att drabbas av cancer av betakarotentillskott.

Läs även Doktorn: Då ska du undvika vanliga kosttillskottet

Att kombinationen av antioxidanter, mineraler, fibrer och andra substanser i frukt, grönsaker och fullkornsprodukter förebygger en mängd sjukdomar är fortfarande vedertaget, men att extraherade antioxidanter i form av kosttillskott skulle kunna åstadkomma dessa effekter på egen hand har man inte kunnat se. Så se till att få i dig antioxidanterna genom maten du äter istället.

Annons

6. Detox hjälper njurarna att rensa kroppen på gifter

Att göra en detoxkur brukar innebära någon form av fasta eller ensidig kost i form av juicer eller buljonger under en begränsad tid. Syftet är att försöka rensa kroppen på slaggprodukter och toxiner (gifter) och vissa företag påstår till och med att deras detoxprodukter ger ökad ämnesomsättning, slätare hy, plattare mage och starkare immunförsvar.

Sanningen är att människan har två organ, levern och njurarna, som fungerar alldeles ypperligt för att rensa blodet från ämnen som inte ska vara där. Idag finns det ingen forskning som stöder hälsopåståenden om detoxkurer. Men eftersom det är många som under en detox utesluter mat med lågt näringsvärde, ohälsosamma fettet och ett överskott av animaliska produkter kan de uppleva positiva hälsoeffekter ändå. Ofta är det tack vare att de utesluter just sådant de normalt sett inte mår bra av snarare än att en ensidig kost gör underverk.

Annons

Dessa sex matmyter är bara några av de som läkaren Frida Duell har samlat i hennes nya bok ”Mat, myt, vetenskap: Läkarens recept”. Boken släpps den 22 augusti.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även 9 vanliga träningsmissar som du bör undvika

 

Annons