6 nyttiga växter att äta när du känner dig nere
Känslan av stress, humörsvängar och deppigt humör kan bli bättre med rätt kost. Inom växt- och grönsaksvärlden finns det flera goda alternativ som är fyllda med hälsosamma antioxidanter, aminosyror och andra ämnen som kroppen behöver för att kunna må bra. Dessutom är många av de gröna alternativen enkla att odla själv, både i trädgården och i köket.
Här följer sex växter och grönsaker att äta och odla för att må bra:
Blå potatis
Den något mer udda potatisen är fylld av nyttiga antioxidanter som motarbetar inflammationer i kroppen. Jod i potatis stabiliserar även sköldkörtelns hormonnivå och minskar eventuella humörsvängar. Potatis är dessutom enkelt att odla själv. Placera ett par potatisar i en påse fylld med såjord och med några hål på botten. När blommor dyker upp är potatisen redo att skördas.
Mangold
Mangold innehåller magnesium som är nödvändig för kroppen för att kunna höja din energinivå. De som lider av depression har ofta även magnesiumbrist. Mangolden trivs relativt soligt när den odlas. Så två till tre frön och ta blad från utsidan av växten när den dyker upp, annars kan plantan dö.
Körsbärstomater
Körbärstomaternas lykopen motverkar inflammationer, vilka bland annat har kopplats till depression. De små tomaterna trivs i stora odlingslådor och på en solig plats.
Oregano
Oregano innehåller kaffesyra, quercetin och rosmarinsyra som alla bekämpar trötthet och depression. Denna ört är enkel att gro själv, likt många andra örter som används i matlagningen. Vattna inte för mycket och låt den växa till sig i en relativt stor kruka.
Solrosfrön
Solrosfrön är rika på protein och innehåller aminosyror som har en antidepressiv effekt i kroppen. Blomman är lätt att gro och trivs bäst i solen, men går att förodla inomhus innan den varma sommaren nått Sverige. Du kan skörda solrosfrön i slutet av sommaren.
Lavendel
Doften från lavendelblomman används ofta inom aromaterapi eftersom den visat sig ha en avslappnande effekt. Lavendeln växer bäst på en solig och torr plats. Dofta på blomman, blanda ner den i en potpurri eller använd den som ätbar dekoration på desserter.
Läs även Därför bör du som är stressad äta mer choklad
Källa: Rodale’s Organic life
Foto: Shutterstock