7 misstag alla gör med sina barn
Att uppfostra barn är svårt, det pågår hela tiden och det är klart att det brister i bland. Ingen är perfekt! Här är sju vanliga föräldrafällor alla har drabbats av någon gång.
1. Du är för negativ
Du säger saker som barnen inte får göra för att du inte vill att de ska göra illa sig själva eller någon annan. Och du hör dig själv hur uppmaningarna haglar: ”Stå inte upp i badkaret”, ”Slå inte din bror”, ”kasta inte maten” ordet inte upprepas så ofta i barnens vardag att de vänjer sig vid uttrycket.
Men du kan vända beteendet, i stället för att säga det barnet inte ska göra ska du berätta för det var du vill att det ska göra, till exempel: ”I badkaret sitter man ner eftersom det är halt att stå, man kan ramla”, senare när barnet sitter och badar kan du ge beröm.
På så vis sparar du också ordet ”inte” till de tillfällen som de verkligen behövs, som till exempel: ”Rör inte den varma plåten”
2. Du förväntar dig för mycket av dina barn
Ditt barn lever rövare när ni är på restaurang, det hoppar runt och skriker och du säger ifrån och hyssjar. Efter en minut drar ditt barn igång igen för full hals och alla andra i lokalen stirrar surt på dig.
Små barn har en outvecklad impulskontroll och förstår inte outtalade sociala reglerna om hur man beter sig bland folk.
I stället för att bara säga ifrån, förklara för barnet varför man inte skriker på restauranger ”När jag går på restaurang sitter jag stilla vid bordet och bara pratar för att inte störa de andra som är här”. Eftersom barn lär sig genom att härma andra kan du peka ut ett annat barn ”Se så fint pojken där borta sitter och väntar på sin mat”.
Ditt barn kommer förstås inte att lära sig allt på en gång, och du kommer att få påminna det flera gånger. Men över tid kommer barnet att förstå hur det ska göra.
Läs även 10 saker alla föräldrar borde säga till sina barn
3. Vi är själva dåliga förebilder
Du har garanterat gjort det någon gång: Du svär om du glömt något viktigt eller om du råkar skada dig själv i köket. Men om ditt barn göra samma sak får de skäll.
Barn härmar gärna föräldrarnas beteenden. Så när du kommer på sig själv med att ha sagt ett fult ord eller agerat felaktigt, be om ursäkt till dina barn. Ta sedan tillfället i akt att förklara varför du gjorde så.
4. Vi tycker att barnen är störiga
Barnen leker och stojar högljutt och du tycker att det är påfrestande för hörseln och säger åt dem att sluta.
Att alltid vara den som förstör det roliga är inte kul. Försök att sålla mellan tillfällena. Att barnet vill prova hur snabbt det kan springa mellan hallen och vardagsrummet, låt det göra det. Så länge det inte rör sig om en potentiellt farlig aktivitet, håll band på dig själv och låt barnet upptäcka nya saker och färdigheter.
Läs även Så får du ditt barn att lyssna – 7 smarta råd till alla föräldrar
5. Tomma ord
Vi uppmanar dem att göra grejer, och säger saker som att ”Lägg ner ipaden, det är sista gången jag säger åt dig!”. Men vi följer inte upp våra ord med en handling, vilket gör att dina förmaningar bara blir tomma hot.
Sätter du upp regler ska du se till att följa dem. Om du vill att ditt barn ska lägga ner ipaden och göra sin matteläxa kan du börja med att säga: ”Det är dags att lägga ner ipaden nu och göra läxorna”. Beröm barnet om det följer uppmaningen. Om det inte gör det – följ upp det med en konsekvens genom att ta ipaden och förklara att barnet får tillbaks den när läxan är klar.
Läs även 5 tips – så kommer du och din tweenie överens
6. Ta en time in istället för time out
Att skicka in barnet på sitt rum när det är bråkigt känns som den enda lösningen när allt har spårat ur och barnet bara gormar och gastar. Det är svårt att vara den perfekta föräldern som gör allt rätt. För vissa barn fungerar metoden, för andra är den helt verkningslös – de förstår inte vad de gjort för fel.
I stället för att låta barnet hantera sina känslor själv, sätt dig med det. Och om barnet är upprört, håll om det. När känslorna lagt sig kan du förklara vad barnet gjorde för fel och diskutera tillsammans hur ni ska göra händanefter när samma situation dyker upp.
Läs även Varningen: Denna app bör ditt barn aldrig få ladda ner!
7. Vi antar att det som fungerar för ett barn fungerar för nästa
När din son gnäller för att han inte får som han vill räcker det med att du förklarar för honom varför det inte går. När du gör samma sak med din dotter får hon ett utbrott och vägrar att lyssna.
När det ena barnet bara behöver en tillsägelse kan du behöva ge konsekvenser för det andra barnet när det blir vansinnigt arg.
Att sätta upp olika beteenden för dina barn gör dig inte inkonsekvent, det handlar snarare att du lyssnar på deras olika behov och inlärningsprocesser samt anpassar dig efter dem.
Källa: Psykologiguiden, Parents.com
Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook
[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]